Er staat deze zomer een mooi toernooi op de kalender: het EK vrouwenvoetbal 2017. De Leeuwinnen zullen 16 juli aftrappen met een openingswedstrijd tegen Noorwegen. Hoe bereiden zij zich voor op het aankomend EK?

Het Nederlandse vrouwenteam speelt al anderhalf jaar oefenwedstrijden. Ook zijn er verschillende FIFA data, afgelopen januari en straks in maart, april en juni nog. “Tijdens deze FIFA data krijgen de speelsters vrij van de clubs waar ze voor voetballen”, legt Pauline Siemers, voordvoerster Nederlands vrouwenelftal uit. “Dit zijn periodes van negen a tien achtereenvolgende dagen waarin het team bij elkaar komt en oefenwedstrijden speelt.” Daarnaast vertelt Siemers dat het team er alles aan doet om zo fit mogelijk te zijn. Daarbij wordt onder andere gelet op voeding, slaap en teambuilding.

Of het daadwerkelijk een voordeel is om in eigen land te spelen weet Siemers niet, maar zo ziet zij het wel. “Dankzij Nederlandse supporters hangt er vaak een goede sfeer in het stadion. Ze zijn gewoon heel enthousiast.” Ook zal het mooi zijn om te zien dat het grootste gedeelte van het stadion in oranje gekleed is. Siemers voegt eraan toe dat het fijn is om ergens eerder gespeeld te hebben, zodat je je weg kent en al een ‘gevoel’ bij het stadion hebt.

De Nederlandse dames zitten samen met Noorwegen, Denemarken en België in Poule A. Een pittige poule, vindt de woordvoerster. “Van al die landen is geen land de underdog. Voor Nederland een mooie uitdaging. Zo kan het team aan hun eigen land laten zien dat ze hartstikke goed kunnen voetballen.” Vooral de openingswedstrijd tegen Noorwegen zal spannend worden zegt ze, omdat Nederland dan een goede start wil maken. Of Nederland de beker zal gaan winnen, weet Siemers niet. “Het is een toptoernooi, met een aantal landen die een stukje verder is dan wij. Maar er is altijd een kans en we gaan uiteraard voor het allerhoogste.”