“Coffeeshops mogen wiet niet in- maar wel verkopen. Het is onlogisch dat je iets wel mag gebruiken maar niet kan produceren. Daarmee creëer je een onrechtvaardig en onduidelijk iets. Dat is Nederland: de rechtsstaat Nederland”, zegt Marco Hadjidakis op gefrustreerde maar tegelijkertijd realistische toon. De eigenaar van de Céu dos Ventos kerk in Den Haag maakt deze vergelijking nadat hij zich heeft moeten neerleggen bij het besluit van de civiele rechter in Haarlem. De import van het geestverruimende Ayahuasca uit Brazilië is vanaf nu verboden. Overheidsdiensten mogen de Braziliaanse drank op Schiphol in beslag nemen. Van het ene op het andere moment vallen een aantal vitale onderdelen van Hadjidakis’ geloof en levenswijze weg.

Het maken van Ayahuasca (Bron: Medice Hunter).

De religie Santo Daime komt uit Brazilië en ontstond begin twintigste eeuw in Rio Branco. Het grijpt terug op antieke tradities uit Afrika en Europa. Centraal binnen dit geloof staat het drinken van het Sacrament Santo Daime, dat van oudsher door shamanen in het Amazone regenwoud gebruikt wordt om de ‘spirituele dimensie binnen te treden’.

In Nederland zijn er slechts zo’n 300 mensen die deze bijzondere overtuiging aanhangen. “Het heeft ermee te maken dat veel mensen wel nieuwsgierig zijn naar ervaringen, maar vervolgens dan niet bereid om hard aan zichzelf en hun persoonlijkheid te werken”, zo verklaart Hadjidaki deze lage belangstelling. “In vergelijking met het ‘standaard’ Christendom verschilt het in alles. We hebben geen theorie, het is een geloof waarbij het gaat om de praktijk en hoe jij dit verder invult. Persoonlijk ontdekte ik dat ik daar meer van kan leren dan alleen maar het lezen uit een boekje.”

Santo Daime werd opgericht in 1930 in Rio Branco, Brazilië door Raimundo Irineu Serra, later Mestre Irineu genoemd. Mestre Irineu maakte door bevriende shamanen kennis met Ayahuasca. Deze naam heeft ook de drank die de stof dimethylthryptamine (DMT) bevat en staat op lijst 1 van de Opiumwet. Het heeft een bruin/rode kleur en bittere smaak. De bijnaam ‘la purga’ komt van de roes waar de gebruiker zich in bevindt. Daarnaast heeft hij of zij tijdens benutting last van overgeven en diarree.

Voor het vonnis van afgelopen woensdag kon Hadjidakis ’22 jaar lang gewoon Ayahuasca gebruiken’. “Als de douane wilde weten wat de inhoud was, vertelden we dat en lieten de transportdocumenten zien. Dan was er niks aan de hand”, vertelt hij. Waarom dit aspect van zijn geloof nu verboden is wijt Hadjidakis vooral aan externe factoren. “Het heeft niet zoveel met ons te maken, maar met het feit dat er ondertussen op de wereld en zeker in Nederland een heleboel initiatieven zijn waar je Ayahuasca kan drinken. Daar zijn ook televisie-uitzendingen over gemaakt. Dat het nu populair aan het worden is, dat is een reden voor het Openbaar Ministerie om er wat aan te doen.”

In 2001 werd de Santio Daimkerk wel door de rechter in het gelijkgesteld bij een soortgelijke zaak. “Daarbij werd door de rechter gezegd: ‘ik heb het rapport gezien van het percentage DMT dat in die thee van jullie zit, maar het is zo weinig dat we er niet eens een rechtszaak over hoeven te voeren.’”, besluit Hadjidakis.