De ene kan zingen en de ander, tja, daar zijn de meningen over verdeeld. Idols is sinds twee jaar weer op de televisie. Een plaatsvervangend schaamtegevoel welt in je op als je vanaf de bank naar het programma kijkt. Gaat Idols nog wel over het talent, of is het eigenlijk alleen nog maar entertainment en (leed)vermaak?

“Ik denk dat iedereen dit zich wel afvraagt”, zegt Constance van Amstel, mediacolumniste bij Metronieuws. Volgens Van Amstel vindt RTL het programma wel een echte talentenjacht. Maar anderen hebben zo hun twijfels. Tijdens de auditierondes komen er veel verschillende mensen op de stip te staan; sommigen zingen als een nachtegaal, maar er zitten ook een paar kraaien tussen. Op deze audities komt dan ook geen positief commentaar. Er zijn auditanten die woest worden, meteen weglopen of tegen de jury ingaan en ruzie maken.

(leed)Vermaak

Het is de taak van de jury om commentaar te geven op de audities. Op welke manier dat gebeurt is discutabel. Het entertainmentgehalte is bij dit soort acties in ieder geval hoog. Als een auditant weer wat vreemd gedrag vertoont kun je bijna niet wegkijken, of toch wel?

De kijkcijfers van het programma zijn in vergelijking met vorig jaar flink gedaald. Vorig jaar begon het programma met 1,2 miljoen kijkers, meldt Mediacourant. Nu ligt het aantal rond de 600.000. “De kijkers zijn wel een beetje klaar met het uitlachen”, zegt Van Amstel. “Er is minder focus op het muzikale aspect en meer op het entertainment.”

5 minutes of fame

Hoe kan deze persoon in hemelsnaam denken dat hij/zij goed kan zingen? Een gedachte die je hoofd kan passeren tijdens het kijken van de auditieafleveringen. Misschien gaat het niet om het winnen, maar om de 5 minutes of fame. De vraag is dan of er nog wel echt serieus talent tussen zit. Van Amstel zegt: “Het is denk ik half om half. Er zullen vast deelnemers zijn die denken: Ah lachen, ik ben op tv. Maar veel deelnemers zullen de show wel serieus nemen.”