Verhuur van particuliere woningen via bedrijven zoals AIRBNB en Wimdu wordt steeds populairder; in steden zoals Barcelona en New York verkiezen toeristen dit boven de gebruikelijke hotelreserveringen. Ook binnen Nederland is deze trend waarneembaar. Veel gemeenten zien zich genoodzaakt om beperkingen op te leggen. Amsterdam deelde afgelopen week een recordboete van 297.000 euro uit aan een eigenaar die de door de stad zelf opgestelde regels overtrad. Verschillende studentenhuisvesters houden eveneens streng toezicht en komen met sancties.

Bron: AIRBNB.nl

AIRBNB werd in augustus 2008 opgericht in San Fransisco als community-marktplaats waar mensen over de hele wereld online hun unieke accommodaties kunnen adverteren, ontdekken en boeken. Dit varieert van appartementen tot villa’s in iedere prijscategorie. In meer dan 34.000 steden en 191 landen wordt van deze service gebruikgemaakt.

 Op de site van studentenhuisvester DUWO wordt het maatschappelijk vraagstuk rond deze nieuwe vorm van verhuur aan de orde gesteld. Het bedrijft signaleert dat dit op een leuke inkomstenbron voor de student lijkt, maar men rekening moet houden met sancties variërend van forse geldboetes rond de 10.000 euro en beëindiging van het huurcontract. “Ik kan er heel kort over zijn”, zegt DUWO-voorlichtster Annemiek de Rooij. “Het mag niet. Als studenten het doen treden we inderdaad hard op. Wanneer zij hun kamer of appartement willen onderverhuren moeten zij een aanvraag doen. Dit is expliciet bedoelt voor andere voltijdstudenten en daar controleren wij streng op.”

Cijfers over het aantal studenten die hun ruimten via AIRNB en andere commerciële partijen verhuren zijn schaars. Voorzitter van de overkoepelende organisatie Kences, kenniscentrum voor studentenhuisvesting, Ton Jochems heeft hier een aantal verklaringen voor. “Ik denk dat het fenomeen van AIRBNB nog maar sinds twee jaar op grote schaal plaatsvindt. Omdat onderverhuren vaak wel gewoon is toegestaan, sluit ik niet uit dat het best vaak gebeurd. Daar worden echter nog geen centrale statistieken over bijgehouden.”

Ton Jochems (KENCES). Bron: NUL20.nl

Het illegaal verhuren door studenten zal ook in de toekomst scherp in de gaten worden gehouden. De ontwikkelingen die spelen rondom de diensten die bedrijven zoals AIRBNB en Wimdu verlenen vragen daar om, maar volgens Ton Jochems zal het beleid van Kences de komende jaren niet drastisch gewijzigd worden. “Ik voorzie dat nu nog niet, omdat AIRBNB met name binnen de grote steden in opkomst is. Daarnaast is de krapte op de woningmarkt voor studenten daar ook nog te aanzienlijk voor. Wij denken dus niet dat op hele grote schaal honderden kamers via dit soort diensten verhuurd zullen worden. Er is nog zoveel vraag naar ruimtes in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en andere grote steden dat wij eerlijk gezegd niet zo heel erg bang zijn dat AIRBNB het gaat verdringen”, besluit Jochems.