Een zaal vol supporters en de nodige ‘oeehs’ en ‘aaahs’. De spanning tijdens de wedstrijd tussen De Bazen oet Twente en het Amsterdamse team NSE Willow was te voelen in het publiek. Gisteren streden twaalf studenten e-sportverenigingen in de Premier League tegen elkaar om de titel League of Legend winnaar van Nederland.

Marc Leegwater, persvoorlichter van Dutch College League vergelijkt het met Eredivisie voetbal. Het winnende team mag naar het International e-Sports Federation WK. De game die gespeeld wordt, heet League of Legend. Iedere woensdag spelen de teams tegen elkaar in het VUE theater in Hilversum.

League of Legend wordt online gespeeld. De Nexus is de thuisbasis die de teams moeten verdedigen. Het team dat als eerste de Nexus van de tegenstander vernietigt, wint. Er is een rood en een blauw team beide bestaande uit vijf gamers. Iedere speler heeft zoals bij voetbal een eigen rol. Zo is er een Tank die het team beschermt. Een APC die op korte termijn schade kan toebrengen aan het andere team. De ADC moet zoveel mogelijk schade aanbrengen bij het andere team. De support ondersteunt de ADC en beschermt zijn team tegen vijanden. Als laatste is er de Jungler. Deze doodt neutrale monsters om gold te ontvangen, waarmee ze voorwerpen kunnen kopen. Er is geen vaste speeltijd maar meestal duurt het drie kwartier. Bij een spannende game kan het langer duren.

Peter Dekker, speler van Asterion Academy uit Amsterdam, vertelt dat zijn team bestaat uit een groep vrienden. Hij studeert fysiotherapie en kan het gamen goed combineren met zijn studie. De Amsterdammers leerden elkaar kennen via League of Legend. Samen hebben ze een team opgericht. “Een paar keer in de week spreken wij af om te oefenen. Iedereen komt dan dezelfde tijd online en zo kunnen we vanuit huis gamen. Het is leuk om dit met vrienden te doen”, vertelt Dekker.

De wedstrijden worden live uitgezonden op Twitch.nl en FOX Sport. “Het leeft echt onder het publiek. Zo zijn er ongeveer 300.000 live kijkers op Twitch. Het is populairder dan amateurvoetbal”, vertelt Leegwater. In het theater is een studio aanwezig waarin het evenement live gepresenteerd wordt. Er zijn ook twee commentators die live verslag doen tijdens de game. “Er is een commentator voor ieder team, dat is echt nodig want het gaat erg snel.”  Op de universiteit van de stad waar de teams vandaan komen, kijken ze vaak live mee, de zogeheten ‘vieuwing party’s’, studenten komen dan bij elkaar in een zaal om de game te kijken.

Bij binnenkomst loggen de spelers in op een groot computerscherm. Daarna krijgen zij een scherm te zien waar ze hun positie kunnen bepalen. De game wordt gespeeld in een grote bioscoopzaal. Op het bioscoopscherm is de live uitzending te zien en als ze beginnen met gamen is ook de game op groot scherm te volgen. Op de grond onder het scherm staan twee geluidsdichte boxen. In de boxen staat voor ieder teamlid een computer en gamestoel klaar. Het team kan onderling communiceren om elkaar tips te geven tijdens de wedstrijd. Ook is er in iedere box een scheidsrechter aanwezig. Die houdt bij of er eerlijk gespeeld wordt. De scheids moet goedgekeurd worden door de game developer. “Als een speler bijvoorbeeld ineens op pauze drukt tijdens een strijd moet er ingegrepen worden, want dat is natuurlijk niet eerlijk”, legt hij uit.

“Ieder team heeft een coach die de wedstrijd vooraf en achteraf met het team bespreekt. Hun lichaam en geest moet goed zijn om verantwoord te kunnen gamen. Daar worden ze ook in begeleid.” Ieder team traint op zijn eigen manier. De meeste trainen vanuit een trainingscentrum met computers. “Live gaming is echt topsport”, aldus Leegwater.