Het kan zijn dat de studenten van Tilburg Universiteit afgelopen twee jaar warmere kleding aan moesten in de winter. De universiteit heeft sinds 2014 de verwarming kouder gezet. Dit deden ze in verband met Warmetruiendag. Deze dag staat in het teken van milieubewustheid. De verwarming staat op deze dag twee graden lager en deelnemers dragen hun favoriete trui.

John Hessens (59), beleidsmedewerker van facility services, stelde de notitie op die zorgde voor dit besluit. “Het college van de universiteit heeft als antwoord op de notitie het besluit genomen”, zegt hij. Er is intern gekeken of het überhaupt mogelijk was om een graadje minder te stoken en om dit structureel te houden. “We doen heel graag mee met deze actie. Eén graad kouder zorgt al voor een besparing van 48.000 euro op jaarbasis.” Om irritaties van leerlingen te voorkomen houden ze de temperatuur één graad lager en niet twee, wat wel normaal is op Warmetruiendag.

Dit maakt projectleider Nathalie van Loon (46) echter niet uit. “Ik vind het fantastisch dat ze dit doen. We gebruiken het als lichtend voorbeeld. Veel bedrijven doen mee met Warmetruiendag, Tilburg Universiteit is koploper met dit idee.” Volgens haar zijn de seizoenen binnen juist omgedraaid. “In de zomer zit je met een T-shirt binnen en in de zomer met een warme trui door de airco. Dit hoeft helemaal niet. Op deze manier kan je gewoon je favoriete trui aan in de winter.”

Van Loon vindt deze dag belangrijk omdat het volgens haar goed is om even stil te staan bij het energieverbruik en het milieu. “Als je in je eentje het glas scheidt of in je eentje bij een lagere thermometer zit, is het toch een ander gevoel dan met bijna 200.000 mensen tegelijk. Deze dag is de ‘power to the people’.” Zelf draagt ze natuurlijk ook haar favoriete trui morgen.

Merken studenten iets van de verandering in temperatuur?

Yannick Bos (19) vindt dat de temperatuur precies goed is. “Als je een trui of vest aandoet is er helemaal niks aan de hand. Het is goed voor het milieu. Als iemand het koud heeft kan hij gewoon een jas aandoen.”

Anouk Hakens (19) studeert in Nijmegen aan de universiteit, maar is afgelopen weken in de universiteit van Tilburg te vinden. Zij heeft geen last gehad van de temperatuur. “Het was voor mij een normale temperatuur. Het is een goede actie, iets voor het milieu doen is nooit verkeerd en dit is natuurlijk een hele makkelijke manier!”

Niet bij elke student blijft de verandering onopgemerkt. Adelina Krestic (21) vindt het idee wel tof. “Het is een prima plan als het werkt, maar in de collegezalen is het meestal wel heel koud. Bij normale klassen is het gelukkig wel iets warmer.” Ze is niet de enige met deze mening. Bente Vaessen (19) vindt het ook fris in de collegezalen. “Nu heb ik het mega warm van het fietsen naar school, dan is het wel fijn, maar soms is het echt te koud.” Wel vinden ze het allebei een goede milieubewuste actie.

Morgen vindt de warme truien dag plaats. Bijna 200.000 mensen hebben online aangegeven mee te doen aan de actie. Als mensen actie willen voeren kan dat op www.warmetruiendag.nl/acties.