BNR Nieuwsradio testte bij verschillende gemeenten of stemmentellers eigenlijk wel gescreend werden. Dit gebeurt volgens hun nauwelijks. Hoe gaat de gemeente Tilburg om met hun stemmen?

Op de pagina waar je je aan kan melden als stemmenteller vraagt de gemeente om beheersing van de Nederlandse taal, minimaal MBO-niveau en een leeftijd ouder dan 18 jaar. Ook moet de sollicitant een integer en betrouwbare persoonlijkheid hebben.

De gemeente laat zelf weten dat ze voor een proces gaan waar ze tot een correcte en betrouwbare uitslag komen. “Voor het tellen van de stemmen worden gemeenteambtenaren ingezet. Die werken in koppels die elkaar controleren. Tijdens de uitslagverwerking zijn meerdere leden van de projectgroep ‘verkiezingen’ aanwezig die toezicht houden op het verwerkingsproces.” Op deze manier zorgt de gemeente dat de stemmen goed terecht komen.

Het ministerie gaat volgende week doorpraten over het handmatig tellen van de stemmen en over een nieuwe besluitvorming.