De vrouwen onder ons zullen het probleem wellicht herkennen. We zijn afwachtende wezens als het op daten of mannen aankomt. Uit een onderzoek van datingsite Lexa blijkt dat een derde van de vrouwen hiermee te kampen heeft. Wat is hier nou de oorzaak van?

Volgens Nicolette Beemster, relatietherapeut, hebben vrouwen de neiging om voor veiligheid te kiezen. Ook willen ze meer vertrouwen en denken voornamelijk op de lange termijn. Mannen hebben nog altijd het jagersinstinct. De man wil graag het baasje spelen en het initiatief nemen van vroeger uit. Dit gedrag zet zich in relaties voort.

Paul Enzlin, seksuoloog aan het Universiteit Ziekenhuis in Leuven, zegt dat er verschillende antwoorden mogelijk zijn. Het evolutionair perspectief richt zich op de kostbaarheid van eicellen, mannen gebruiken hiervan ongeveer 400. Hieruit ontstaat de drang van het bewaken en bewaren van deze cellen. Ook de seksuele interactie heeft voor vrouwen meer gevolgen. Een zwangerschap kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je twintig jaar van je leven kwijt bent vanwege het zorgen voor het kind.

Bewaking en bewaring
Mannen daarentegen hebben twee tot vier miljoen zaadcellen die zij bij iedere lozing kwijtraken. Zij zitten in een soort ‘spermacompetitie’; hoe meer zaadlozing, hoe beter. “Wanneer je kijkt naar aantallen zal je snel zien dat mannen meer seksuele contacten hebben dan vrouwen. Dit heeft voornamelijk te maken met normen. Het staat goed om als man veel partners te hebben gehad”, vertelt Enzlin. Voor vrouwen ligt het echter anders. “Zij worden vaak sneller beoordeeld door nieuwe en/of andere partners of andere vrouwen. Dit zou een manier kunnen zijn om te bepalen dat vrouwen terughoudender zijn.”

Speelsheid van vrouwen
Drazen Lisak geeft verschillende workshops in basisflirten. Op zowel romantisch als zakelijk gebied, biedt hij hulp aan mensen die er om vragen. Hij merkt op dat er meer vrouwen op zijn workshops afkomen dan mannen. “Vrouwen vinden zo’n workshop een stuk leuker, het is een stukje speelsheid en jezelf kunnen zijn zonder dat het gevolgen heeft. Wanneer een vrouw vriendelijk doet, denkt een man al gauw; ‘Oh, ze vindt me leuk’, zo’n workshop geeft een stuk veiligheid en daar gaat het om.”

Hoe je moet flirten hangt af van waar je naar op zoek bent. Het is vooral belangrijk dat je niet bang bent om een blauwtje te lopen. Als je in de kroeg iemand wil ontmoeten is oogcontact een must. “Ga dansen, spreek iemand aan en lach om zijn grappen. Eventjes aanraken is ook erg essentieel in het flirtproces. Wil je iemand niet in de kroeg ontmoeten? Ga dan naar een plek waar jouw interesses liggen en leer zo iemand kennen met gedeelde interesses”, adviseert de workshopgever.


Drazen Lisak geeft vijf handige tips als basis voor het flirten:

Flirten van Kelly Rademakers

Bedreiging voor mannen
Mannen zijn zeer vatbaar voor de bovenstaande basale flirthandelingen. Een gevaar is wel dat mannen zich snel bedreigd voelen. De kans is dat hij bevriest. Wees als vrouw zijnde dus niet te snel en actief in het flirten. Geef hem het gevoel dat hij het heft in handen heeft en dat híj de gene is die iets bij elkaar sprokkelt. “Het is heel ouderwets, maar des te meer moeite, des te meer het iets waard is. Je moet hier niet in doorslaan en hard to get gaan spelen. Wanneer je dit doet, hebben mannen de neiging om terug te trekken. Het is een kwestie van aantrekken en afstoten. Geef niet te snel toe maar maak wel duidelijk dat je interesse hebt”, is zijn advies.

Ook klagen vrouwen vaak over de manier van flirten van mannen. Elke vrouw, jong of oud heeft bepaalde ideeën over flirten. Ze zijn vaak in de veronderstelling dat mannen niet goed flirten. Ze hebben een beeld bij hoe het wel moet. Gebeurt dit niet, dan knapt een dame al gauw af. “Vrouwen zijn hier veel meer mee bezig dan mannen. Een man maakt het niet zo veel uit hoe er geflirt wordt”, zegt Lisak.

Hoe aantrekkelijker des te afwachtender
Je hebt vrouwen die van mening zijn dat mannen naar hen moeten komen. Als de vrouw in de veronderstelling is dat zij voldoende signalen af heeft gegeven en de man doet er niks mee, is het voor haar meteen afgelopen. “Ik merk vaak dat wanneer vrouwen fysiek aantrekkelijker zijn, zij vooral willen dat de man op haar afstapt. Wanneer een vrouw minder fysiek aantrekkelijk is, zijn zij minder afwachtend”, legt hij uit.

Maar zijn vrouwen nou echt afwachtender dan mannen? “Het is iets wat evolutionair bepaald is. Een man kan overal zijn zaad lozen en voor een vrouw kan één zaadje al voor een hele levensverandering zorgen. Ze willen eerst de kat uit de boom kijken of het wel de ware is. Daardoor ontstaat het idee dat vrouwen minder snel op mannen afstappen. Toch is het zo dat vrouwen vaker vreemd gaan. Het is een beetje een schimmige wereld. Wat is nou waar en wat niet?”, vertelt hij.