In Tilburg-Noord sprong er vannacht rond 03.30 uur een waterleiding. Gebaksproducent Maître Paul moest noodgedwongen stoppen met het maken van gebak. Dit zorgde voor aardig wat problemen.

Water is een belangrijke grondstof in de banketbakkerij. Er is water nodig voor zowel het bereiden van de producten als het onderhouden van de hygiëne. Doordat er geen water was, moest het meeste personeel thuisblijven. Eduard Linnenbank, operations directeur, vertelt: “Het was een moeilijke keuze om te maken. De mensen die hier al naartoe kwamen, zijn aan het begin van de weg tegengehouden door de politie en verkeersregelaars. Onze bedrijfshulpverlening mocht er wel langs, maar moest zelfs over een hek klimmen om hier binnen te komen.”

Vies water

De waterleiding is gedurende de dag gemaakt, alleen zijn de problemen nog niet voorbij. “Het water dat nu uit de leiding komt, is nog troebel en bruin. Er is nu wel water, alleen is het vies. De productie blijft stil liggen, want wij kunnen geen taarten maken met vies water”, aldus Linnenbank. Morgen wordt de waterkwaliteit beoordeeld. De taarten moeten niet alleen voldoen aan de Europese bacteriologische eisen, het gebak wordt ook geëxporteerd naar Japan en volgens Linnenbank zijn de eisen daar nog strenger.

Spontane lekkage

In de toekomst zal Maître Paul rekening houden met dit incident. “Dit is weer een leermoment, wij hebben dit nog nooit meegemaakt. Zoals de waterleidingmaatschappij het noemde, was dit een spontane lekkage. Wij hebben een incidententeam dat coördineert op het moment dat het fout gaat.”