De Zwitserse Rus Aleksej Korotaev heeft grootse plannen met Roda JC. Hij wil, nadat hij de ploeg overnam, dat de Limburgse club over vijf jaar in de Champions League speelt. Sander Kleikers, sportjournalist van L1, vertelt hoe hij de toekomst van Roda JC voor zich ziet.

“Het halen van de Champions League is niet heel realistisch,” zegt Kleikers. “De begroting moet dan structureel naar tachtig tot honderd miljoen euro en daar is Roda met de huidige tien miljoen ver van verwijderd.”

Veranderingen

Desondanks denkt de journalist dat er op korte termijn veranderingen komen na de overname. “Roda heeft theoretisch meer kans op handhaving door de financiële impuls en de daarmee gehaalde versterkingen.”

Ook Vitesse en ADO Den Haag werden eerder door buitenlanders overgenomen. Bij Vitesse was er na de overname een stijging te zien in de eindiging op de ranglijst, maar bij de club uit Den Haag is het, vooral door wanbeleid, uitgelopen op een minder goede ervaring.

Op de middellange termijn verwacht Kleikers dat Aleksej Korotaev meer aandelen gaat overnemen. “Als hij zijn ambities waarmaakt, wordt Roda tenminste een stabiele eredivisieploeg met subtop-mogelijkheden.” De gevolgen van de aandelenovername zijn volgens Kleikers moeilijk te voorspellen.

Andere veranderingen die Korotaev volgens Kleikers laat doorvoeren zijn meer versterkingen in het eerste elftal. Deze winter zijn er al negen spelers bij gekomen. Ook komt er een impuls in de jeugdopleiding ‘met onder andere een verbetering van de accommodatie’.

Blijven dromen

Ondanks dat de Champions League voor Roda JC een zeer onrealistisch doel is, zegt Kleikers dat de Roda-fans blijven dromen. “Zoals ze in Kerkrade zeggen: dromen mag. Zonder dromen geen doel.” Roda staat op dit moment voorlaatste in de Eredivisie. De ploeg heeft evenveel punten als hekkensluiter Go Ahead Eagles.