Museum Catharijneconvent in Utrecht start op 10 februari haar grootste tentoonstelling ooit, over Maria. Want waar je ook vandaan komt en wat je achtergrond ook is: Maria, die ken je. “Iedereen weet wie Maria is, ongeacht religie of cultuur. Ze is een soort archetype. Ze is de meest afgebeelde en vereerde vrouw ter wereld.” Aldus één van de twee conservatoren van de tentoonstelling, Désirée Krikhaar. Irene Constandse is de andere conservator en hield zich bezig met de moderne verbeeldingen van Maria. Bekijk hier de foto’s van slechts één onderdeel van de tentoonstelling: Internet Madonna’s en lees wat de conservatoren over Maria te zeggen hebben.

Naast een hoop schilderijen, beelden en andere bezienswaardigheden is er in de tentoonstelling ook een muur gewijd aan ‘Internet Madonna’s’, zoals het museum het zelf noemt. Tientallen foto’s met verbeeldingen van de moeder van Jezus. Van Nicki Minaj, via de Teenage Mutant Ninja Turtles, naar Hello Kitty. Maria blijft altijd terugkomen.

“Maria is nog lang niet dood, ze leeft. Het is een wereldvrouw die letterlijk en figuurlijk het eeuwige leven heeft.”

“Je ziet dat ook moderne kunstenaars, ongeacht hun religieuze achtergrond, zich door deze prachtige dame laten inspireren”

“We hebben door de hele tentoonstelling geprobeerd te laten zien dat Maria in zowel de klassieke, als de moderne kunst terugkomt.”

“Maria is de meest afgebeelde vrouw en moeder, daar kan geen popster tegenop. Je zou haar een cultureel fenomeen kunnen noemen.”

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 20 augustus 2017, kijk voor meer informatie op de website van het museum: catharijneconvent.nl/