De groeispurt zorgt voor meer blessures. Dat concludeerde bewegingswetenschapper Alien van der Sluis eergisteren in haar onderzoek, waarbij ze sporters onderzocht van de jeugdopleiding van FC Groningen. Daarom adviseert ze trainers van jeugdopleidingen van voetbalclubs hier goed op te letten. Sparta Rotterdam doet dit al. Hieronder kun je naar een audioreportage luisteren van Ben de Visser, fysiotherapeut van de jeugdopleiding van de Rotterdamse club.

Tessa Delahaije, bewegingswetenschapper uit Geleen, bevestigt het verband tussen de groeispurt en blessures eveneens. “Botten van jongeren zijn kwetsbaarder en hun spieren groeien. Ze proberen zich aan te passen, maar dat lukt nog niet, dus kan dat als belastend worden ervaren. Het is daarom belangrijk om gericht te trainen.” Met gericht trainen bedoelt Delahaije trainingen die zich niet alleen richten op de techniek van het voetbal, maar die zich ook richten op de spieren zelf. Een krachttraining, waarbij je leert hoe je je spieren het beste kunt gebruiken. “Het is goed om trainingen af te wisselen. Ook is het belangrijk dat er licht getraind wordt, want bij te zwaar trainen raken je spieren al snel overbelast.”