We kennen ze van de horrorfilms, enge verhalen en onaantrekkelijke plaatjes: de vleermuizen. Op dit moment hangen ze ondersteboven hun winterslaap uit te oefenen, maar in maart ontwaken de vliegende zoogdieren. Jij hebt nu nog even de tijd om na te denken. Wil je deze zomer een vleermuis rond het huis of allerlei insecten in de slaapkamer?

Vleesetende en bloeddrinkende vleermuizen zien we hier in Nederland niet. Eigenlijk is de vleermuis een onschuldig dier, dat zich voedt met insecten, waarvan voornamelijk muggen. Medewerker van Staatsbosbeheer Ernstjan Penninkhof vindt het vooral heel ‘nuttige beestjes’. “Ik heb liever één vleermuis rond mijn huis dan duizend muggen in mijn slaapkamer.”

Tilburg
Eerder deze week riep stadsbestuur Tilburg de bouwwereld op om ruimte te maken voor de vleermuis, huismus en gierzwaluw. Kleine en kosteloze aanpassingen in gebouwen zorgen ervoor dat deze dieren zich daar kunnen nestelen. Ruimte achter het dakbeschot, een spouw en het open laten van een voeg kan helpen om vleermuizen te laten nestelen, meldt het Brabants Dagblad.

Vleermuis in huis
Het komt volgens Janet van Damme, medewerker van ongediertebestrijding Traas, regelmatig voor dat verdwaalde vleermuizen in een woning vliegen. “Het beste zet je dan alle ramen en deuren open, en doe je alle lichten aan.” De vleermuis is een beschermde diersoort, daarom is bestrijding absoluut niet gepast.

Natuurlijk blijft het geen knuffeldier, maar misschien wegen de voordelen wel zwaarder dan het uiterlijk van het beest. Muggenbulten over je hele lijf is ook niet ideaal toch?