Tot 21 jaar wordt de pil vergoed door de zorgverzekeringen.  Toch liggen de meeste abortussen tussen de 25 en 30 jaar. Er is een kans dat het met elkaar te maken heeft. Moet de pil niet juist daarom in de basisverzekering van elke vrouw?

In de basisverzekering zit bijvoorbeeld de gratis griepprik, verloskundezorg en bezoekjes aan de huisarts. De pil is ook gedekt, mits je jonger bent dan 21 jaar. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft het idee vrijdag afgekeurd, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Basti Baroncini verdiepte zich in het onderwerp voor zijn boek Man en abortus: “Eigenlijk is het een logische optelsom: als je tegen ongewenste zwangerschappen bent (en dat is iedereen), dan is het volstrekt logisch om anticonceptie zo toegankelijk mogelijk te maken. De beste manier om ongewenste zwangerschappen te voorkomen is zoveel mogelijk gebruikmaken van veilige vormen van anticonceptie.” Baroncini is van mening dat de pil de veiligste manier is.

Toch staat de pil bekend om zijn bijwerkingen. Op een online forum van de Viva staat een opsomming van verhalen: ’12 jaar lang geslikt, nu gestopt en een hoger libido en geen stemmingswisselingen meer’, zegt de een. Weer een ander: ‘Na de eerste week slikken had ik barstende hoofdpijn, misselijkheid en moeheid.’ Flink aankomen, puistjes en depressie liggen ook op de loer.

Hoe dan ook, het basispakket blijft voorlopig zoals het was.

Lees ook:
‘Abortuspil emotioneel minder zwaar’