Verschillende spelers van de New England Patriots weigerden naar het Witte Huis te komen vanwege het presidentschap van Donald Trump. Sporthistoricus Jurryt van der Vooren vertelt over de impact van dit protesteren.

Dit is zeker niet de eerste keer dat een sporter openlijk protesteert, denk bijvoorbeeld aan Mohammed Ali die weigerde naar Vietnam te gaan. “Het heeft zeker impact als een sporter dit doet,” zegt Van der Vooren. “Als jij of ik besluit dat we niet naar de Olympische Spelen gaan vanwege één of ander iets, denkt de hele wereld: ‘het zal wel’. Maar als bijvoorbeeld de kampioen besluit niet te komen, heeft iedereen het er later over.”

Er is niet echt één specifieke reden waarom sporters protesteren, zegt Van der Vooren. Alle sporters hebben hun eigen motieven . Bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen van 1936. Die Spelen werden door verschillende Nederlandse sporters, onder wie hink-stap-springer Wim Peters, geboycot omdat zij socialist waren. “Daar konden ze gewoon als mens niet naartoe.”

Van der Vooren geeft overigens wel aan dat het niets verandert als een topsporter een evenement boycot. “Als Sven Kramer niet naar de volgende Spelen wil vanwege één of ander politiek iets, vindt het IOC dat natuurlijk wel erg. Maar de volgende spelen is er dan weer gewoon een nieuwe Olympisch kampioen.” Volgens van der Vooren verandert er pas echt iets als de sponsors ermee ophouden. “Dan zijn er natuurlijk nog anderen die het kunnen overnemen, maar het gaat dan wel over miljoenen dollars.”

Het is niet de eerste keer dat een atleet protesteert tegen een maatschappelijk issue. Ook andere sporters hebben zich in het verleden uitgesproken over verschillende dingen. Bekijk de tijdlijn voor een aantal voorbeelden.