De laatste jaren duiken er steeds meer video’s op, waarin mensen met baby’s slingeren en dit baby yoga noemen. Vooral in Rusland is dit populair. Maar in Nederland is er geen sprake van dit principe. Hier staat de term baby yoga, voor yogaoefeningen uitvoeren met je baby. Dans- en yogalerares Deborah Campagna vertelt meer over deze yogavorm.

In de Rotterdamse wijk Ommoord bevindt zich Centrum het Licht, waar dans- en yogalessen worden gegeven. Al bij binnenkomst voel je je lichaam ontspannen. Dit door de rustige muziek die speelt en de geur van wierook die de ruimte vult. Een ideale plek voor yoga dus.

Deze ochtend geeft Deborah Campagna een les ‘mama en baby yoga’. “Het gaat over de moeder die na de zwangerschap en na de bevalling weer in balans wil komen, zowel mentaal en emotioneel, als fysiek.” Volgens Campagna is een bevalling niet makkelijk. “Je lichaam wordt heel erg zwak, je bent niet meer de oude. Daarom werken we tijdens de mama en baby yoga er specifiek aan om meer balans te krijgen. Dit doen we door het lichaam fysiek op te bouwen, maar ook door ontspanningsoefeningen.”

Aantrekkingskracht

Mama en baby yoga is volgens Campagna nog niet erg bekend in Nederland, maar het is wel in opkomst. Er zijn volgens haar twee redenen waarom het aantrekkelijk is om deel te nemen aan deze yogavorm. “Als je moeder wordt, kom je een beetje in een fase dat je anders bent dan bijvoorbeeld je vriendinnen die geen kinderen hebben. Jij bent thuis met je kindje en je werkt niet. Dan is er een kans dat je in een isolement terecht komt, want je kan eenzaam worden. Als je naar een cursus gaat kom je andere moeders tegen”, vertelt Campagna. “De tweede reden, is dat mensen ook heel graag aan yoga doen. Door de ontspanning en fysieke oefeningen kom je meer in balans. Dus denk dat die combinatie aantrekkelijk is voor mensen.”

De baby

Tijdens de mama en baby yoga worden er oefeningen uitgevoerd met en zonder baby. “De toevoeging van yoga samen met je baby doen, heeft een praktische reden. Niet elke moeder heeft een oppas, daarom nemen ze de baby mee. Een tweede reden is, dat je de band tussen moeder en kind versterkt. Sommige oefeningen voer je letterlijk met je baby uit”, legt Campagna uit. “Soms ligt de baby op je arm, op je schoot of in een draagdoek. Bij andere oefeningen gewoon op de grond. Ze worden gestimuleerd doordat ze kijken naar wat er allemaal beweegt boven hun hoofd”, zegt Campagna.

En dat is goed te zien. Tijdens een oefening waar de baby’s op de grond liggen, zie je de hoofdjes meebewegen met de bewegingen die de moeders maken. Een grote lach op hun gezichtjes ontbreekt niet.