De opgedoken sekstapes van Patricia Paay hebben afgelopen donderdag het internet gedomineerd. Na publicatie van de heimelijk gemaakte beelden op websites als GeenStijl, werd geschokt gereageerd over de handelingen die de 67-jarige Paay verrichtte. In haar badkuip werd zij ondergeplast door een man die verder buiten beeld bleef. Veel mensen vinden dat er voor oudere vrouwen andere seksuele normen zouden moeten gelden. Op de fotoshoot van Paay in de Playboy uit 2010 werd eveneens kritisch en verbolgen gereageerd.

Geen onbekend fenomeen

Het naar buiten brengen van foto- en videomateriaal uit het seksleven van celebrities is geen onbekend fenomeen. In 1995 werd door een elektricien de vakantietape van Pamela Anderson en echtgenoot Tommy Lee uit hun kluis gestolen. De rechtszaak die volgde eindigde in een schikking. Zes jaar later overkwam Anderson hetzelfde met zanger Bret Michaels. In 2003 duikt er een video op van Paris Hilton met toenmalige vriend Rick Salomon. De familie spant een rechtszaak aan tegen de producent; de film wordt tegen een flinke vergoeding toch uitgebracht met de titel ‘One night in Paris’.

One Night in Paris (Bron:FreeCovers.net)

In september 2014 werd een grootschalige cyberaanval op internetdienst iCloud ‘The Fappening’ genoemd. Bij 137 personen, waaronder de beroemdheden Jennifer Lawrence en Kate Upton, werden naaktfoto’s uit hun persoonlijke collectie buitgemaakt.

Expliciet

Het meeste materiaal uit deze eerdere zaken was niet dusdanig expliciet zoals te zien op de Paay-tapes. Veel mensen snappen niet dat het hebben van bijvoorbeeld plasseks of andere alternatieve vormen opwindend kan zijn. Het wordt ook wel ‘urolagnie’ genoemd en is een onderdeel van saliromanie: een seksuele voorkeur waarin men genot beleeft aan ‘vieze’ dingen zoals uitwerpselen, urine en braaksel. “Wanneer het verder gaat dan de normale ‘huis-tuin-en-keuken seks’ vindt men het helemaal verrassend dat ouderen dit doen”, vertelt Yuri Ohlrichs, woordvoerder van Nederlands Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). “Dat zegt meer over de mensen die daarop reageren dan degenen die de bepaalde seksuele activiteiten verrichten.”

Het NVVS is opgericht in 1981 als wetenschappelijk vereniging voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met seksuologie. Het doet zowel onderzoek naar de seksuologische hulpverlening, van voorlichting, preventie en onderwijs en van wetenschappelijk onderzoek. De doelstellingen zijn het bevorderen van de kwaliteit, uitwisseling van ervaring, onderlinge afstemming en de noodzakelijke fondswerving. “Het grootste verschil met vroeger is de komst van het internet, waardoor dit soort trends steeds zichtbaarder zijn gaan worden. Doordat mensen het sneller kunnen delen en de mogelijkheid hebben te reageren, zien wij nu wat voor een reacties het losmaakt”, aldus Olrichs.