‘A Hipster Bar’, een opvallende expositie van kunstenaar Max Dovey. Hij is zelf een keer ‘uitgescholden’ voor hipster. Nu creëert hij  met zijn bar een exclusieve community van erkende hipsters. De mensen die hier niet in passen, moeten vanaf buiten toekijken hoe deze groep zich vormt zonder hen. In een tijdperk waar iedereen opzoek is naar zijn of haar ‘squad’, ga ik kijken of ik mij bij Doveys hipster-community kan voegen.

Art Rotterdam komt alweer tot een eind. Van 9 tot en met 12 februari zijn er vier dagen lang exposities in de Van Nelle Fabriek te bewonderen.

 In meerdere delen van het gebouw vinden exposities plaats. “The fair to discover young art”, zoals ze op de website vermelden.

A Hipster Bar zit in het gebouw ‘Intersections’.  V2_ (lab voor instabiele media) houdt hier een aantal exposities. De meeste zijn, net als die van Max Dovey, interactief. Nadat ik binnen deze muren ben gestapt zal ik nooit meer hetzelfde zijn.

Achter deze hekken en slagboom bevindt zich een ruimte waar alleen de ‘echte’ hipsters welkom zijn. Een andere eis is dat ze 18 jaar of ouder zijn, omdat er alcoholische consumpties te vinden zijn. Links en rechts op de foto zijn de eerste hipsters al te bewonderen. Printjes en hoofddeksel worden goed vertegenwoordigd.

Een vriend van Max Dovey demonstreert hoe je binnenkomt: “You have to stand in front of this camera, and yeah, that’s it.” De kunstenaar heeft duizenden foto’s van hipsters verzameld (voornamelijk van Instagram) en een algoritme bedacht dat de zichtbare kenmerken van een hipster herkent. Dit maakt het de eerste automatische hipster-bar in de wereld.

En ja hoor; met een indrukwekkende 88,7% mag hij naar binnen. Onder de slagboom door is hij samen met zijn soortgenoten. “I’m not only a friend of the artist, but i’m also classified as a hipster!”

Hij wil verder niet met mij praten, omdat hij nog niet weet of ik wel een van hen ben. Snel tijd om hier achter te komen.

 Klamme handjes en een hardkloppingen terwijl mijn uiterlijk wordt vergeleken met dat van duizenden hipsters…

Ook ik mag mij gaan aansluiten bij mijn soortgenoten, onder het genot van een vreemd Berlijns drankje. Behalve dat ik nu deel ben van een kunstinstallatie, ben ik ook officieel in het hokje van hipsters geplaatst. Het is fijn, om bij mijn groep te zijn.