Lawines komen sinds jaar en dag voor. Statisch gezien vallen er ongeveer honderd doden per jaar in het Alpengebied. De laatste jaren zitten hier ook een aantal Nederlanders bij. Sinds de dood van Prins Friso, die om het leven kwam bij een lawine, besteden de media meer aandacht aan het onderwerp. Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging vertelt over de risico’s die lawines met zich meebrengen.

 ‘’Lawines kunnen onverwachts voorkomen en er is geen directe oplossing aangezien het een natuurfenomeen blijft. Het is belangrijk dat wintersporters bewust worden van de gevaren. Er zit een verschil tussen binnen en buiten de piste gaan, hier zit de scheidslijn. Het is en blijft een risicosport, vooral als je buiten de piste treedt. Het is vergelijkbaar met diepzeeduiken of paraschutspringen. Deze twee sporten beoefen je ook niet zomaar. Hier komen opleidingen, cursussen en toetsen aan te pas.

Veel wintersporters onderschatten de gevaren of zijn niet op de hoogte. Risicomanagement is van belang. Het is essentieel dat je de risico’s herkent en inziet. Er worden verschillende cursussen en trainingen gegeven waar deze elementen aan bod komen. Het Snow Safety Center (SSC) biedt dit soort trainingen aan. Het SSC houdt zich bezig met het trainen van de ‘gewone’ wintersporter zodat lawinegevaar wordt herkend. Ook wordt er training gegeven om tijdens gevaarlijke situaties op de juiste manier te handelen.

De trainingen bestaan uit theoriedagen en praktijkdagen. Bij de theoriedagen krijgen cursisten vragen en informatie over gevarenherkenning. Bij de praktijkdagen gaan ze daadwerkelijk de Alpen in. Tijdens deze dagen wordt uitleg gegeven over lawines en technieken die je kan toepassen.’’

‘’Er worden drie voorwerpen behandeld, namelijk: een soldeerstok, dit is een lange prikstok waarmee je personen die onder de sneeuw zijn bedolven kunt bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat je een pieper op zak hebt. Daarmee kunnen personen worden opgespoord. Ook is het van groot belang om een schep op zak te hebben om personen die onder de sneeuw zijn bedolven uit te graven. Deze producten worden bij de trainingen gebruikt en uitgelegd.’’

Zodra wintersporters off piste gaan is het belangrijk dat ze goed voorbereid aan de tocht beginnen. Hierbij is kennis een vereiste. Ook moeten ze bewust zijn van de gevaren die het met zich meebrengt. Het is verstandig om met een ervaren gids op pad te gaan. Off piste gaan blijft een risicosport. Zolang zij bewust en verantwoord te werk gaan zal de kans kleiner zijn dat er iets gebeurt.