14 februari, de dag van de liefde. Het Amerikaanse verzinsel om geld te verdienen met de liefde is sinds midden jaren 90 ook een succes in Nederland. Vele cadeaus vliegen rond Valentijnsdag als warme broodjes over de toonbank. Zo ook bosjes bloemen. Maar loopt  het eigenlijk wel storm bij de bloemist? De Nieuwsredactie ging op onderzoek uit.

‘’Je ziet met Valentijnsdag een enorme stijging in onze bloemenverkoop’’, aldus de Tilburgse bloemiste Philly van Medinilla aan het Mortelplein . ‘’Met Valentijnsdag zie je ook veel meer mannen bloemen kopen dan normaal’’, zegt de bloemiste lachend. En ja hoor, als je het over duivel hebt. Onze vriendelijke bloemiste is nog niet klaar met haar zin en de volgende mannelijke klant staat alweer aan de toonbank voor een bosje bloemen .

Een boeket heeft over het algemeen een oudbollig karakter, maar ondanks dit vooroordeel ziet de bloemiste veel diversiteit onder zijn klanten . ‘’Echt iedereen komt een bosje halen. Van oude mensen tot zelfs jonge kinderen.’’

De dag van de liefde hangt natuurlijk nauw samen met het symbool van de liefde: de roos. Toch maakt een bloemist tegenwoordig amper winst op de populaire bloem. ‘’Door de grote vraag naar rozen met Valentijnsdag gaat de prijs op de veilingen over de kop, wij maken dus amper winst op de verkoop van rozen’’, stelt de bloemiste terwijl ze druk in de weer is met snoephartjes verpakken.

Er is dus veel diversiteit onder de tortelduifjes die bloemen kopen voor hun geliefden. Maar wat vindt het volk  van een boeket bloemen als cadeau? Wij gingen op onderzoek uit op de markt tegenover de bloemenzaak van Philly. ‘’Ik geef liever iets wat niet verwelkt als cadeau, een bos bloemen kan je na een paar dagen weer in de prullenbak gooien’’, aldus een student van de u niversiteit van Tilburg. Een wat oudere man is juist wel te spreken over een boeket rozen. ‘’ Je voelt je toch meer gewaardeerd door een bosje bloemen, het is iets kleins maar met een groot gebaar’’. Maar toch lijkt het principe van bloemen minder weggelegd voor de jongere generatie. ‘’Ik snap het principe van bloemen niet helemaal, wat heb je nou aan een bos bloemen?’’, vraagt de Fontys student zich af.

Een bosje bloemen, een klein gebaar met voor sommige  een grote waarde. Voor de bloemist  zit er ook een grote waarde aan. Een waarde waar ze met Valentijnsdag  jammer genoeg alleen niet al teveel mee verdient .