“Free hugs”, dat staat er op de borden van de knuffelaars. Op Valentijnsdag deelden zij gratis knuffels uit op onder andere het station in Tilburg. “Toen Trump werd benoemd tot president was ik heel verdrietig. Ik zette op mijn sociale media dat als iemand mij de komende vier jaar tegen zou komen, of zij mij dan alsjeblieft een knuffel zouden willen geven”, aldus de Amerikaanse Buffi Duberman, initiatiefnemer.   

“Ik kan ook een knuffel gebruiken”, zo kwamen er honderden van dat soort reacties binnen. Duberman bedacht toen, samen met een aantal mensen die reageerden op haar bericht, dat zij hier iets mee moesten doen. Zo ontstond heel Holland hugt, zo heet het idee en dat is ook de hashtag die vandaag gebruikt werd. Samen met haar Syrische vrienden reisde ze vandaag door Nederland om de liefde te verspreiden. “We willen gewoon knuffelen tegen de haat, want liefde is alles wat we hebben”, aldus de Amerikaanse.

Love train
De knuffelaars reisden dus door heel het land met de zogenaamde ‘love train’, oftewel het openbaar vervoer. “Ieder uur staan we vijfenveertig minuten buiten om knuffels uit te delen en daarna gaan we weer verder naar de volgende locatie”, vertelt Duberman. De groep ging vandaag langs acht steden. Een andere groep begon in Groningen, zodat de liefde toch door het hele land verspreid kon worden.

Afgezaagde valentijnskaart
Knuffels uitdelen kan op elke dag, maar er is goed over nagedacht om deze actie juist op Valentijnsdag uit te voeren. “Je kunt een afgezaagde valentijnskaart kopen of chocolade, maar met knuffels kun je echt iemand raken. Je kunt voor één moment met iemand die je niet kent je liefde delen en dat vind ik zo belangrijk. Ik heb gezien wat de knuffels met mensen doen, sommige mensen barsten in huilen uit in mijn armen. Zelfs bouwvakkers en politiemannen komen aanrennen voor een knuffel.”

“Er zijn heel veel mensen die liefde hebben en nu kunnen zij dat aan elkaar geven”, zo sluit Buffi Duberman haar ‘knuffeluur’ in Tilburg af. Zo vertrekt de groep knuffelaars naar Eindhoven om nog meer liefde te verspreiden.