“Thuis studeren is uit” berichtte Trouw dinsdagochtend. Steeds meer studenten kiezen ervoor om op de universiteitscampus te werken in plaats van thuis. Binnen Tilburg University blijkt dit ook zo te zijn. Maar zorgen veel studenten op een kluitje niet voor onrust en gebrek aan concentratie?

Tilburg University merkt dat het aantal studerende studenten in de bibliotheek de laatste jaren toeneemt. “Twee jaar geleden is er een uitbreiding van werkplekken geweest”, vertelt Tineke Bennema, woordvoerster van Tilburg University. “En nu wordt er ook nog voortdurend gekeken naar hoe we de bibliotheek zo kunnen inrichten dat er zo veel mogelijk studenten tegelijk in kunnen.” Er zijn verschillende soorten werkplekken, zoals groepswerkplekken, vergaderruimtes, ruimtes met computers en stilteruimtes.

Doordat de bibliotheek van de universiteit openbaar is – en dus ook toegankelijk voor mensen van een mbo- of hbo-opleiding, kan de drukte soms erg oplopen. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te studeren”, legt Bennema uit. “Maar als het te druk is, gaan wij vragen om schoolpasjes en dan krijgen de mensen van de universiteit toch voorrang.”

Ook vandaag was de universiteitsbibliotheek drukbezocht. Marlou Jansen (19), student organisatiewetenschappen, heeft hier geen moeite mee. “Ik vind het wel gezellig. Op die manier is er altijd iemand die je kan helpen als je vragen hebt.” Omdat zij nog bij haar ouders en jongere zusje woont, wordt ze thuis vaak afgeleid. “Dit is voor mij een goede oplossing.”

De 21-jarige Jolijn Kampen stoort zich echter wel aan de drukte in de bibliotheek. “Ik vind de openbare ruimtes veel te rumoerig, maar daarom zoek ik altijd de stilteruimte op.” Omdat Jolijn in een studentenhuis woont met elf andere mensen, komt ze thuis bijna niet aan haar studie fiscaal recht toe. “Ik zit eigenlijk van negen tot vijf in de universiteit, colleges te volgen of te studeren. Maar dan ben ik na vijf uur wel helemaal klaar en kan ik leuke dingen gaan doen.”

Thom Kauf (22) is student psychologie en studeert juist liever thuis dan in de universiteitsbibliotheek. “Als ik bekenden tegenkom – wat daar altijd gebeurt – wil ik alleen maar praten en grappen maken. Thuis kan ik mezelf opsluiten op mijn kamer en blokken.”

Motivatie van medestudenten blijkt ook een drijfveer te zijn om voor de universiteitsbibliotheek te kiezen, zélfs als die motivatie onbedoeld is. “Als ik in de bieb een film kijk en ik zie dat een andere student meekijkt, voel ik me bezwaard”, biecht de 21-jarige Sigrid Willems, student economie en bedrijfseconomie op. “Ik raak er gemotiveerd van als mensen om me heen aan het werk zijn. Thuis is er dan nog genoeg tijd voor onbeperkt Netflix.”

Thuis studeren of op de campus? from De Nieuwsredactie on Vimeo.