Tijdens de zestigste uitreiking van de World Press Photo werd de foto van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije gekozen tot dé foto van 2017. De jury was hierover niet unaniem, niemand minder dan juryvoorzitter Stuart Franklin stemde niet op de foto vanwege morele bezwaren.

Fotojournalist Bas de Meijer interviewde Stuart Franklin over zijn reden om deze foto niet als winnaar te verkiezen. Franklin wil transparant zijn over zijn keuze, omdat hij niet wil dat het lijkt alsof de jury hierover unaniem was. “Ik vind wel dat ik mijn mening naar buiten moest brengen, er was namelijk veel discussie en sommigen waren het niet eens met deze keuze”, vertelt Franklin in het artikel.

De foto werd genomen door Burhan Özbilici, die per toeval aanwezig was bij de opening van de tentoonstelling ‘Russia through Turks’ eyes’. Tijdens deze tentoonstelling werd de Russische ambassadeur in Turkije doodgeschoten. Volgens Stuart Franklin was het absoluut nodig om deze foto als hard nieuws te publiceren ten tijde van de aanslag, maar de foto van de aanslag te verkiezen tot beste foto van 2017, dat geeft volgens Franklin een podium aan terroristen.

Fotojournalist Robert Hoetink is het hier niet mee eens. “Ik vind het een prachtige foto. Hij is spectaculair en heeft een enorme nieuwswaarde. Als ik in de schoenen van fotograaf Özbilici had gestaan zou ik de foto ook hebben genomen, ik zou er niet eens aan hebben gedacht om weg te rennen. De foto stond bij mij ook op nummer één.”

Hoetink noemt het de plicht van iedere fotojournalist om gebeurtenissen vast te leggen. “Het is erg belangrijk dat volgende generaties nieuwsgebeurtenissen kunnen zien zoals ze zijn gebeurd.”