Blessure en sport zijn onlosmakelijk verbonden. Per jaar lopen sporters in Nederland ongeveer 4.5 miljoen blessures op. Artsen vinden het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het onderwerp.

“De meeste blessures ontstaan door overbelasting”, aldus Dave Kuppers, fysiotherapeut bij Fysiobinnenstad. “De meeste mensen willen gewoon te lang doorgaan, wat voor nare blessures kan zorgen.” Volgens hem is het belangrijk om te luisteren naar het lichaam. “Wanneer je gaat sporten moet je er de tijd voor nemen. Je moet het rustig opbouwen. Als je de hele week op een stoel zit en dan zondag tijdens een sportwedstrijd alles geeft, komen blessures ook eerder voor natuurlijk.” Kuppers roept daarom ook op om rustig op te bouwen. “Wanneer je je trainingen doseert, zal je zien dat het aantal blessures ook verminderd.”

Kuppers ziet ook dat knie en enkelblessures veel voorkomen. “De meerderheid die wij binnenkrijgen heeft iets te maken met deze blessures. Dit komt doordat deze lichaamsdelen tijdens het sporten het meest gebruikt worden.”

Cijfers: VeiligheidNL