Als Bredanaar heb ik altijd carnaval in ‘t Kielegat (Breda) gevierd. Sinds ik op kamers in Tilburg ben gegaan hoor ik van veel mensen dat carnaval in ‘hun’ stad het leukste is. Het wij-gevoel van mensen uit dezelfde stad is er altijd, maar tijdens carnaval stijgt dit naar ongekende hoogte. De Limburgers verafschuwen het Brabantse carnaval, terwijl er in Brabant nog discussie is over het verschil tussen de sfeer in steden en dorpen.

Zelf ben ik ook geneigd om te zeggen dat het in ‘mijn’ Breda het leukste is, terwijl ik nog nooit ergens anders ben gaan hossen. Daarom is het tijd om het deze carnaval anders te gaan doen: een tocht door het episch centrum van carnavalesk Nederland. Ben jij zelf ook benieuwd hoe ‘de andere kant’ dit feest beleeft? Dan is deze agenda jouw leidraad door de komende carnaval.

Na deze wereldreis van vier dagen is het dan weer tijd om naar huis te keren. Traditiegetrouw wordt op de woensdag op veel plaatsen nog haringen gegeten en daarna is het weer aftellen naar volgend jaar.