D66 kwam onlangs met een wietwet, een wet die ervoor moet zorgen dat het telen van wiet voor coffeeshops onder bepaalde voorwaarden moet worden gedoogd. Wat vindt Tilburg hiervan?

Gisteren kwamen de partijen bijeen in de Tweede Kamer. De wet heeft een meerderheid van de stemmen gekregen, maar toch kwam er veel kritiek van de kant van CDA, VVD, ChristenUnie en het kabinet. Ze zijn bang straks geen goed zicht meer te hebben op de wietteelt.

Marcel van den Hoven, fractievoorzitter van CDA in Tilburg, wil met zijn partij het liefst helemaal geen wiet meer zien. “Er zijn ontzettend veel gezondheidsrisico’s en er is overlast. Denk aan mensen die verdwaasd over straat lopen, bijvoorbeeld. Wij willen dat wiet niet als ‘normaal’ moet worden gezien.” Verbieden is volgens hem daarom de beste oplossing. “Die hele drugsscene moet gewoon helemaal uitgeroeid worden, met wortel en haar.”

De fractievoorzitter van D66 in Tilburg, Peter van Gool, denkt daar anders over. Hij is voor de regulering van wietteelt door de overheid, anders dan de landelijke partij. Van Gool vergelijkt een coffeeshop met een bakkerij. “Een coffeeshop die wiet verkoopt maar het niet mag inkopen, is hetzelfde als een bakker die alleen brood mag verkopen, terwijl hij het zelf niet mag maken. Dat is gek. Als er professioneel wordt gecontroleerd, dan is dat beter voor onze veiligheid en voor de kwaliteit van de wiet.”

Verschil

Regulering van wietteelt door de overheid betekent dat het telen van wiet niet meer strafbaar zal zijn, omdat het dan buiten de Opiumwet zal vallen. Het plan van D66 houdt echter in dat de productie strafbaar blijft, maar dat de wietteelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Eigenaren van coffeeshops zullen de wiet aankopen bij mensen die daar een vergunning voor hebben en die in een speciaal, gesloten systeem telen. Belasting wordt dan ook betaald door de telers. Gisteren werd bekend gemaakt dat justitie en de politie helemaal niet zit te wachten op dit plan. Het OM verwacht dat het problemen op zal leveren op het gebied van rechtsgelijkheid, omdat het lastig is om sommige kwekers wél en andere kwekers niet te vervolgen. Een andere reden is dat het moeilijk is om in te grijpen als het systeem gaat lekken. Gecertificeerde kwekers kunnen namelijk ook illegaal gaan opereren, volgens het OM. De politie vreest dat er ongelijkheid zal zijn tussen gemeentes: die gaan waarschijnlijk bepalen hoe stevig de politie gaat controleren op de gedoogde en de illegale kwekers. Het zal volgens Korpschef Erik Akerboom gaan leiden tot onder andere grote regionale verschillen.