De JOVD, de jongerenvereniging van de VVD, heeft het initiatief #nlcheckt gestart. Door middel van een website waar quotes van politici ingestuurd kunnen worden, wil de jongerenorganisatie mensen op te roepen om uitspraken van politici met een korrel zout te nemen.

“Mensen sturen quotes van politici in en wij roepen andere mensen op om ze te controleren”, vertelt Koen Bokhorst, oprichter van NLCheckt. “Wij zijn niet degenen die alles factchecken, dat moeten Nederlanders onder elkaar doen. Wij sporen ze daartoe aan. Daarom noemen we het ‘crowdsourced factcheken’.”

Moderatie

“Er zit wel een zekere moderatie achter. Bedreigingen en grove vergelijkingen gaan we niet laten factchecken. We hebben al quotes binnen gekregen zoals ‘Geert Wilders is een fascist’. Daar gaan we niets mee doen”. Legt Bokhorst uit over de rol is van de JOVD bij de website. “Eigenlijk zijn journalisten er voor om de feiten na te kijken. Dat horen politici niet te doen. Daarom is dit ook geen initiatief van de JOVD, maar van ons als stemmers die leugens zat zijn. Als Mark Rutte iets raars zegt komt zijn uitspraak ook op onze site.”

Feitenvrije politiek

Bokhorst zegt dat ze het bij de JOVD zat zijn dat politici feitenvrije politiek beoefenen. “Populisten als Geert Wilders en Henk Krol voeren debatten gebaseerd op aannames en gevoelens. Juist nu het campagnetijd is, moeten we ons focussen op feiten.”

NLCheckt is gebaseerd op de Amerikaanse website politifact.com, die in aanloop van de presidentsverkiezingen uitspraken van Trump en Clinton beoordeelde.