Het Nederlandse vrouwenvoetbal zit in de lift. De KNVB wil de competitie uitbreiden met meer clubs en het niveau omhoog tillen. Toch is de Eredivisie Vrouwen in vergelijking met de mannenvariant kleinschaliger en er zitten erg veel verschillen in. Voetbalster van Achilles’29 en het Nederlands Elftal Kika van Es legt uit waar de verschillen vandaan komen.

“De Eredivisie Vrouwen bestaat pas een jaar of tien. Veel voetballers hebben weinig tot geen ervaring op profniveau”, vertelt Van Es. “Bij de mannen zijn clubs als PSV en Ajax dominant, maar hier juist niet. FC Twente en ADO Den Haag draaien al mee sinds de oprichting van de Eredivisie Vrouwen dus zij hebben veel meer ervaring dan bijvoorbeeld PSV, die er later pas bijkwam.”

Achilles’29

Van Es speelt voor Achilles’29 uit Groesbeek. Deze club speelt dit seizoen voor het eerst in de Eredivisie Vrouwen. “De ploeg is nog erg nieuw dus de jongste meisjes zijn een jaar of zestien. Ik ben zelf 25 en heb meer ervaring. Ook speel ik interlands, dus ik train ook mee met de herenjeugd voor een extra prikkel”, zegt Van Es. “Ik speel bij de jongens omdat wij fysiek op hetzelfde niveau zitten. Maar door mijn ervaring ben ik tactisch beter. Fysiek zullen mannen altijd een voordeel hebben, daar komt het niveauverschil vandaan. Maar bij deze jongens ben ik zeker niet de langzaamste.”

Competitie

De Eredivisie Vrouwen heeft maar acht deelnemende clubs. De KNVB wil de competitie uitbreiden, maar het initiatief moet van de clubs zelf komen. “Sommige clubs focussen zich volledig op de prestatie van hun eerste mannenteam. Vrouwen kunnen niet doorstromen naar het eerste elftal, dus zij geven liever geen geld uit aan vrouwelijke spelers.”

De vrouwenteams van de Eredivisie spelen drie keer onderling tegen elkaar. Daarna volgt een periode van play-offs waar de top vier nog een keer tegen elkaar speelt voor het kampioenschap, en de onderste vier spelen om niet laatste te worden. “Door dit schema wordt er genoeg gespeeld en blijft het niveau hoog. Je moet het vrouwenvoetbal eigenlijk zien als een hele andere sport dan mannenvoetbal omdat het compleet anders is ingedeeld.”

Zweden

Een van de meest succesvolle landen voor vrouwenvoetbal is Zweden. Ondanks dat zij qua mannenvoetbal niet erg hoog staan aangeschreven, is het vrouwenvoetbal daar erg populair. Een aantal collega’s van Van Es bij het Nederlands Vrouwenelftal speelt ook in Zweden, vertelt ze. “De sport is populair daar en er zijn meer clubs. Je kan daar ook leven van de sport. Dan kun je fulltime bezig zijn met prof worden. In Nederland moet je eigenlijk altijd een bijbaantje hebben om rond te komen, zelfs op topniveau. Dus jezelf volledig op de sport richten is moeilijk.”

I always got your back minus for 90 minutes tomorrow😉 #vrijdag #psvachilles #19:30 #herdgang

Een bericht gedeeld door Kika van Es (@kikavanes) op