Van ‘s ochtends acht uur tot ’s avonds laat aan het puzzelen. Zo zagen veel dagen van Kees Molenaar (67) eruit. 980 uur deed hij over de grootste puzzel ter wereld. Hij was de eerste bij wie het laatste stukje op zijn plek viel en daarom mocht hij gisteren een prijs is in ontvangst nemen.

Kees mocht de puzzel bij restaurant In ’t Wapen van Ameide uitleggen omdat hij daar zelf te weinig plek voor had. Thuis maakte hij de puzzel en toen die klaar was bracht hij de het in delen naar het restaurant. Op 23 september begon hij met puzzelen en 13 februari was deze af. Kees heeft wel eens voor hetere vuren gestaan. “De puzzel was niet heel moeilijk, anders had ik ze niet weg kunnen leggen in vier maanden. Op een gegeven moment ga je systemen herkennen in de puzzels. De lastigste puzzel die ik heb gemaakt is de Nachtwacht, dat is al 35 jaar geleden.”

Puzzeltactiek

Met zestig jaar ervaring is het Kees duidelijk geworden dat het niet altijd de juiste tactiek is om met de zijkanten te beginnen. “Normaal gesproken begin ik met de zijkanten. Er zijn puzzels bij, bijvoorbeeld de puzzel die ik nu heb gemaakt, waarmee je niet met de zijkanten kunt beginnen. De verschillen zijn bij de zijkanten erg minimaal, het is makkelijker om met de lichte kleuren te beginnen.”

40.000 puzzelstukjes

De grootste puzzel ter wereld is geproduceerd door Ravenburger. Dave Vonk van Ravenburger vertelt: “Wij zijn ooit begonnen met een puzzel van 32.000 stukjes, daarna kwam een ander merk met 36.000 stukjes. Ons idee was om weer degene te zijn met de grootste puzzel, dus maakten wij een puzzel van meer dan 40.000 stukjes. De ontwikkeling daarvan is best wel ingrijpend, maar als we ooit weer moeten, zullen we het ongetwijfeld weer een grote puzzel maken.”

Bij deze enorme puzzel bedacht Ravenburger een ludieke actie. De eerste Nederlander en de eerste Belg krijgen een reischeque ter waarde van 1000 euro. In Nederland zijn er iets minder dan 200 van deze puzzels verkocht.

Kees was de eerste die de puzzel compleet kreeg en daarom mocht hij de cheque in ontvangst nemen. Zelf gaat hij niet op reis van zijn prijs. “Ik ben niet meer zo’n reiziger, waarschijnlijk geef ik de reischeque aan de dochters van mijn broer. Ze mogen van mij op reis want anders gebeurt er niets mee. Ik ben aan weinig dingen gehecht, het belangrijkst is mijn gezondheid.”

Engelengeduld

Al jaren lang eet Kees vijf dagen in de week bij restaurant In ’t Wapen van Ameide. Voor de eigenaar van het restaurant, Gerrit de Boom, voelt hij zelf als familie. Gerrit is enorm trots op Kees. “Als je boven in de zaal komt en je ziet een puzzel liggen van 6.80 lang en 1.90 hoog met 40.320 stukjes dan is dat geweldig. Het is weer een stukje vakwerk dat hij heeft afgeleverd. Voor zo’n grote puzzel heb je engelengeduld nodig en Kees heeft dat.” Van Gerrit mag Kees zo weer met een nieuwe puzzel aankomen. “Als Kees een nieuwe en nog grotere puzzel heeft, is hij altijd welkom. Het is hartstikke leuk om aan mee te werken. Probeer maar eens een ruimte te vinden waar je hem voor een aantal dagen kan stallen, veertien vierkante meter puzzel, je hebt wel een grote ruimte nodig.”

Disneyfiguren

Voor vrijdag moet de zaal weer leeg zijn en dan gaat de puzzel naar basisschool de Wiekslag in Vianen. De lokalen zijn daar onderverdeeld in Disneyfiguren en aangezien er ook Disneyfiguren op de puzzel staan, is dit de perfecte bestemming voor het kunstwerk.