High, opgewekt, vrolijk en lacherig: de positieve effecten van lachgas. Toch is niet iedereen een voorstander van het gebruik. Een preventiemedewerker van een verslavingskliniek en een 19-jarige gebruiker van lachgas doen beide hun verhaal.

Op 1Limburg verscheen woensdag een artikel, waarin stond dat steeds meer Limburgse jongeren lachgas gebruiken. Het gebruik van lachgas is legaal en voor jongeren is het makkelijk om eraan te komen. Je hebt namelijk maar drie dingen nodig: een N20 cracker, patronen en ballonnen. Vanuit de cracker moet via een patroon de lachgas in een ballon lopen en wordt het gas vervolgens vanuit de ballon ingeademd. Volgens Aydin Akkaya, preventiemedewerker van Novadic-Kentron Tilburg, is het feit dat lachgas legaal is één van de redenen waarom steeds meer jongeren dit gebruiken. “Jongeren kunnen het gemakkelijk consumeren”, legt Akkaya uit. “En er staat geen straf op het gebruik.”

Lachgas bestaat al heel lang, maar volgens Akkaya wordt het nu ook steeds populairder, omdat het gebruikt wordt als partydrug. “Op feesten of thuis met vrienden; overal duikt lachgas op. Onlangs hoorde ik zelfs dat het op een school op de wc’s gebruikt werd.”

De preventiemedewerker vertelt dat de gewenste effecten zijn dat jongeren zich high, opgewekt, vrolijk en lacherig voelen. Ook is het geluid om je heen anders: alles loopt beter in elkaar over. Maar er zijn ook ongewenste effecten. “Je kunt dingen gaan zien en horen die er niet zijn, een soort hallucineren. Ook kun je ervan flauwvallen, misselijk worden of braken.” In ziekenhuizen wordt ook gebruik gemaakt van lachgas, maar hier zit meer pure zuurstof bij. Bij het soort lachgas dat jongeren gebruiken, zit er minder pure zuurstof bij, waardoor het effect sterker is.

Het gebruik van lachgas is volgens Akkaya niet zonder risico’s. “Te veel lachgas betekent te weinig zuurstof in je hersenen. Daarnaast kan het zorgen voor een vitamine B12tekort, wat kan leiden tot een neurologische stoornis. Het is zelfs mogelijk dat het gebruik van lachgas de aanmaak van zaadcellen verstoort, waardoor je vruchtbaarheid verlaagd wordt.” Akkaya geeft soms voorlichtingen op scholen, onder andere over lachgasgebruik. Hier geeft hij als advies dat áls jongeren drugs willen gebruiken, ze altijd op Google zo veel mogelijk informatie moeten inwinnen. Jongeren lachen hem meestal uit, want wie gaat dat nou googelen? “Jongeren op een bepaalde leeftijd zijn te slecht in risico’s inschatten”, besluit Akkaya.

Tessa uit Tilburg vertelt in onderstaand audio-bericht over haar ervaringen met regelmatig lachgasgebruik.