Met slechts één camera en één rugzak per persoon reisde Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen de wereld rond. Rolf was econoom en besloot samen met zijn vrouw alles achter te laten. Vier jaar lang leefde de familie bij een indianenstam in Noord Amerika. Hier ontstond het idee om de wijsheden van stamoudsten overal ter wereld vast te leggen. Het gezin besloot een jaar rond de wereld te reizen, op zoek naar de verhalen van verborgen Wisdom Keepers (wijsheid bewaarders).

“Na deze film heb mijn baan opgezegd”

Gedurende de hele film wordt er met een sceptische blik naar de Westerse consumptiemaatschappij gekeken. “Overvloed is dodelijk, schaarste is wijsheid”, zegt een Wisdom keeper uit een primitieve Afrikaanse stam, terwijl zijn leerlingen aandachtig naar hem luisteren.

De documentaire zit vol met dit soort levenslessen. Soms ligt het er allemaal iets te dik bovenop, de 72-jarige Nico Kuijper loopt met mij de bioscoopzaal uit: “Ondanks de mooie uitspraken wordt er een beeld geschetst dat wij hier in het Westen de betekenis van het leven zijn verloren, terwijl alles bij de mannen en vrouwen die nog in verbinding met de aarde staan perfect in balans staat.”

De 20-jarige Gijs Koopmans, heeft de documentaire net gezien en vindt dat je eruit moet halen wat er voor jezelf in zit. Voor hem was dat een uitspraak van Nowaten, de spiritueel leider van de stam waar het gezin vier jaar doorbracht: “Als het hart en verstand niet in verbinding staan komt er niks uit.”

Als je over dat soort dingen gaat nadenken dan ga je toch wel even na of je de juiste studie hebt gekozen en waar je naartoe wilt in je leven”, aldus Gijs.

Down to earth draait de komende tijd nog in verschillende filmhuisbioscopen en theaters door het hele land.