Voor het eerst vindt het Europees Kampioenschap eenwieleren plaats in Nederland. Tussen 30 juli en 6 augustus strijden verschillende landen tegen elkaar in Sittard-Geleen. Het lijkt nog ver weg, maar het Nederlandse eenwielerteam heeft de eerste training al gepland.

Eenwielerhocky is een discipline van het gehele eenwielerkampioenschap. Het huidige team bestaat uit twaalf spelers, maar vaak oefenen zit er niet in. “We trainen één keer per maand omdat iedereen ergens anders in Nederland woont. Dat maakt het lastig”, legt coördinator-trainer Inge Speelman uit. Cato Frederiks speelt zelf al twee jaar in The Dutch Lion. Zij benadrukt dat het vooral een amateurteam is, maar dat er wel serieus geoefend wordt. “De trainingen verlopen nu een stuk structureler. We speelden eerst vooral wedstrijdjes, maar nu trainen we ook tactisch.”

 Onbekende sport
In Nederland komen bij een sport als ‘eenwielerhockey’ veel vragen naar boven. Dat is volgens Speelman omdat het niet als officiële sport wordt gezien: “Verder dan een hobby komt het niet.” Het spel wordt zoals de naam doet vermoeden gespeeld met een eenwieler om je te verplaatsen. Hockeysticks worden net als in het gewone spel gebruikt om de bal over te spelen en om uiteindelijk te scoren. Denemarken en Zwitserland zijn landen die het erg goed doen in deze bijzondere sport. “In Duitsland wordt zelfs een hele competitie gespeeld”, vertelt de coach. De organisatie achter het spel is in die landen veel beter. Het eenwieleren is daar een vaste discipline die hoort bij turnen. In Nederland is het geen onderdeel van turnen, daarom is het moeilijker om ermee in contact te komen.

 ‘Het is vooral heel leuk’
“Het is leuk om mee te doen met kampioenschappen en er heerst een gezellige sfeer binnen het team”, vertelt de coach.  Op de wereldkampioenschappen in Spanje werd het Nederlandse team laatste, maar dat mag de pret niet drukken. “Ik schat in dat we het beter gaan doen bij het EK, maar ik denk niet dat we in de prijzen gaan vallen”, zegt speler Frederiks.

 Nieuwe leden
Zowel de trainer als de speler van het team wil dat de sport meer aandacht krijgt. Met als doel meer mensen die op een eenwieler gaan hockeyen. Het zou leuk zijn dat gepassioneerde eenwielers zich melden bij ‘The Dutch Lion’, maar het zou ook eens leuk zijn om binnen Nederland tegen andere teams te kunnen spelen. Er is nu maar één team in Nederland. “Op deze manier worden we wel heel snel Nederlands kampioen”, lacht eenwielhockeyer Frederiks.