Het Fontys Startup Festival vond voor de tweede keer plaats in het Igluu in Eindhoven. Studenten die naast hun opleiding een onderneming hebben, pitchen hun bedrijf bij de jury om vijftienhonderd euro te winnen. Ook zijn er lezingen voor studenten die misschien interesse hebben om voor henzelf te beginnen.

Door Frans van Beveren en Julian Klop

“De opkomst is vele malen groter dan een halfjaar geleden”, valt organisator Irene Vriezen op. Journalist Michiel Bostra is directeur en hoofdredacteur van Studio 040, de lokale omroep van Eindhoven. Aan hem de eer het evenement aan elkaar te praten: “Tijdens je studie is ondernemen een goedkope manier om de eerste stappen te zetten.” Inmiddels krijgen zeventien Fontys-studenten de kans om naast hun schoolactiviteiten ook te ondernemen. Hoe verder zij in hun studie komen, des te meer vrijheden en tijd zij krijgen om aan hun zaak te werken.

Centrum voor Ondernemerschap

Fontys werkt samen met het Centrum voor Ondernemerschap (CVO). Het beschikt over coaches, biedt starters hun eigen plek en is geldschieter. De directeur daarvan, Victor van der Linden, benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat de studenten de schoolbanken uitkomen. Tegen zijn studentenpubliek zegt hij: “Jullie moeten naar buiten, de wereld in.” Het CVO biedt cursussen en minors aan rondom ondernemerschap. Carl Heskes geeft presentaties over innovatie op technisch vlak: “Eigenlijk is ondernemen topsport. Het zit in de mens en je hebt het idee dat je het moet doen. Nadat studenten klaar zijn met school staan ze er alleen voor. Tijdens hun schoolperiode kunnen ze begeleid worden.”

Lezingen

Bij aanmelding voor het evenement konden de gasten kiezen bij welke lezing of workshop ze aanwezig willen zijn. Voor wie het interessant vindt om positief om te gaan met de fouten die je maakt, is er de workshop de FoutenFabriek. Weer een andere lezing biedt acht concrete stappen aan om een droombedrijf op te bouwen. Los van deze zijn er nog meer lezingen.

Pitches

De studenten die de voorronde haalden, mochten voor het publiek in Eindhoven en de vierkoppige jury hun bedrijf pitchen. De jury bestaat uit ondernemers die ieder op hun eigen manier aan het CVO verbonden zijn. Zo geeft jurylid Ger Post het vak Business Entrepreneurship. Vijftienhonderd euro stond op het spel voor de deelnemers. Onder luid applaus ontvangen de dolblije Jeroen van den Eerenbeemt en Martijn Meeuws het geldbedrag binnen voor hun bedrijf Vliegen & Parkeren. Naar eigen zeggen zorgt hun bedrijf voor voordelig en betrouwbaar parkeren bij het vliegveld. De nummers twee brachten vijfhonderd euro voor hun bedrijf in het laatje.

Meet & greet

Het bleef niet alleen bij pitches en presentaties. Het evenement was ook een ontmoetingsplek voor ondernemers, studenten en coaches met als doel mensen bij elkaar brengen voor kennisdeling en samenwerkingen. Op de achtergrond klonk live muziek van Rik Hirdis en Celiné Janssen, tweedejaarsstudenten Klassiek Theater en zelf ook studentondernemers.

Lees ook:
Ondernemers gaan wonen op werkplek