Het nut van de vijfde en zesde man, die de UEFA-voetbalarbitrage versterken, wordt na de Europa League wedstrijd tussen Legia Warschau en Ajax gisteravond opnieuw in twijfel getrokken. Een glaszuiver doelpunt van Davy Klaassen werd afgekeurd; op de verschillende herhalingen was duidelijk te zien dat doelman Halarz de bal achter de lijn tegenhield. Ex-topscheidsrechter Mario van den Ende zegt de aanvulling ‘totaal overbodig’ te vinden.

Mario van den Ende in actie tijdens het WK-voetbal. Bron: SportAmerika.nl

‘Veredelde etalagepoppen’
“Omdat je met nog meer mensen, nog meer beslissingen moet nemen”, begint Van den Ende. “Daarnaast constateer je mogelijk waarnemingen die uit elkaar kunnen gaan lopen. Het wil met extra arbitrage niet zeggen dat je alles beter gaat zien.” Van den Ende noemde de vijfde en zesde man zelfs ‘veredelde etalagepoppen’. “Ze staan er eigenlijk voor de sier. Zij moeten de ogen van de scheidsrechter zijn in het strafschopgebied; ik kan me weinig situaties herinneren dat het echt een openbaring was.”

De grensrechters worden daarnaast in hun zicht belemmert door de vijfde en zesde man. Bij het beoordelen van situaties in het strafschopgebied zoals bij Legia Warschau-Ajax, maar ook Bayern München-Arsenal in de Champions League afgelopen week kunnen de assistent-scheidsrechters niet optimaal gebruikmaken van hun gezichtsveld. “Dan ben je dus toch gewoon overbodig als je binnen het eigen team een barrière gaat vormen”, benadrukt Van der Ende nog maar eens. Het alternatief, doellijntechnologie, zal volgens hem ‘gelijk ingevoerd moeten worden’. “Experimenteren hoeft niet meer, want in Engeland en Duitsland is het allang ingevoerd. Dan moet de KNVB er wel voor zorgen dat het in alle en niet maar in een stadion plaatsvindt. Dat is namelijk competitievervalsing”, aldus Van den Ende

Afschaffing
In het seizoen 2009-2010 werd door de UEFA voor het eerst geëxperimenteerd met de extra assistenten tijdens de Europa League. Ajax-trainer Martin Jol gaf direct te kennen dat ‘het experiment mislukt was’. “Ik zie het verschil niet, erger me alleen maar aan die mensen. Ik heb nu drie of vier situaties gezien waar zij voor staan, maar waarin ze het spel gewoon laten doorgaan”, aldus Jol destijds tegenover De Telegraaf. De oefenmeester doelde op een moment in de wedstrijd waarop Luis Suarez een strafschop verdiende, maar het arbitrale zestal dit niet toekende.

Recenter liet Portugees Jose Mourinho zich ook negatief uit over de extra arbitrage en pleitte voor afschaffing. Ook hij doelde op een strafschopmoment, Edison Cavani van PSG werkte Diego Costa onreglementair naar de grond. “Dat was een overduidelijke strafschop en eens te meer is gebleken dat het pure geldverspilling is dat die assistenten daar staan. Als je dat zelfs vanaf tien meter niet ziet”, liet Mourinho niets aan duidelijkheid te wensen over. ‘Ze doen helemaal niets. Als ze er louter staan om te oordelen of de bal over de doellijn is geweest, dan werkt doellijntechnologie veel beter.”

Luister hier naar een audiofragment van het gesprek met Van den Ende: