Uit cijfers van Mens en Gezondheid blijkt dat 49,7 procent van de jongeren kampt met slaaptekort. De oplossing? Melatonine. Maar is dit wel zo goed?

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Sommige jongeren maken te weinig van dit hormoon aan. Voor die jongvolwassenen is dit medicijn handig. Voor degenen die het hormoon op een normale wijze aanmaken, heeft het middel een slechte uitwerking. In een artikel van Radar Avrotos stond dat je bioritme daardoor aardig verstoord kan worden.

Jacco Gesser, van apotheek Oudenbosch zegt dat de bijwerkingen meevallen. Hij kent bij zijn apotheek geen gevallen van neveneffecten. Volgens Gesser word je bij de huisarts ‘niet getest op je hormoonaanmaak’ voordat je een recept krijgt voor melatonine.

“Veel jongeren slikken dit medicijn in combinatie met andere medicijnen voor bijvoorbeeld ADHD”, aldus Gesser. Toch heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rechtszaak aangespannen tegen de verkoop van melatonine zonder recept.