De Technische Universiteit Eindhoven (TUV) organiseert voor de vierde keer op rij de Slimmer Leven Challenge. De wedstrijd richt zich dit jaar op het ontwikkelen van services of producten die bijdragen aan een hoge kwaliteit van mensen die actief, gezond en maatschappelijk betrokken willen blijven. De nadruk ligt dit jaar op de gezondheidszorg en het voorkomen van problemen voor hartpatiënten.

 De Challenge is een initiatief van Slimmerleven2020, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen, het Summa college en de Hartstichting. Een gezondheidsprobleem ontstaat vaak in de praktijk. Een product of service kan hier een oplossing voor bieden. Vaak worden deze problemen via verschillende standpunten en bevindingen bekeken door experts. Ook wordt er meestal op een andere manier over nagedacht door studenten en medici. Het gaat hierbij om vernieuwingen en innovatie. De Slimmer Leven Challenge stimuleert dit proces door multidisciplinaire teams samen te stellen die samen nadenken over innovatieve ideeën.

De Challenge vindt plaats in het auditorium van de TUV. In het auditorium bevinden zich drie zalen waar verschillende studenten in groepjes bij elkaar zitten en ideeën uitwerken. In totaliteit doen ongeveer honderdnegentig studenten mee aan de Challenge verdeeld over groepen van acht personen. De studenten maken deel uit van verschillende opleidingsniveaus waaronder studenten van de universiteit, hogeschool en het middelbaar onderwijs. Via dit concept worden studenten bij elkaar gebracht. Ook zijn er verschillende bedrijven aanwezig die een affiniteit hebben met het ontwikkelen van services of producten die bijdragen aan een hoge kwaliteit in de gezondheidszorg.

Jan Roggeveen, woordvoeder van Cisco, dat zich richt op innovaties in de gezondheid zorg, vertelt over de beweegredenen om deel te nemen als bedrijf. ‘’De Challenge is naar mijn mening een enorm goed initiatief. Er is een enorme potentie om verschillende opleidingsniveaus bij elkaar te brengen. Dit geldt voor zowel onderwijsinstellingen als voor bedrijven. Cisco houdt zich op dit moment veel bezig met het onderwijs. Ook geven we veel nieuwe inzichten die betrekking hebben op het onderwijs. Deze inzichten kunnen leiden tot nieuwe innovatieve ideeën. Mede door de feedback uit de praktijk en het feit dat verschillende onderwijsniveau deelnemen aan de Challenge kunnen we deze kennis bundelen. Hierdoor krijgen we nieuwe inzichten. Ook krijgen we hierdoor een inzicht van getalenteerde studenten.’’

Ryan van der Sommen is student aan het Summa college. Hij studeert verpleegkundige niveau 4 en vertelt over zijn innovatieve idee: ‘’Vanmorgen zijn we met ons groepje om de tafel gaan zitten en hebben we een aantal ideeën uitgewerkt. Uiteindelijk hebben we een concept bedacht dat ervoor moet zorgen dat mensen met hartproblemen sneller worden geholpen. Hiervoor hebben we een armband bedacht die je vitale functies in je lichaam meet. De armband kan onder andere je harstslag meten. Ook willen we ervoor zorgen dat de armband is gekoppeld aan een applicatie zodat familie of bijvoorbeeld mantelzorgers een melding krijgen en je sneller en direct kunnen helpen. Het idee pitchen we aan het einde van de dag aan de jury. Die zal zich over alle ideeën buigen en uiteindelijk een winnaar kiezen.’’

De zes zorginnovaties die door mogen naar de volgende fases van de Slimmer Leven Challenge zijn:

  • Team Little Big Chefs: een campagne-idee waarbij kinderen samen met hun ouders op een aansprekende manier worden gestimuleerd om gezonder te koken
  • Team Pressure Point: een apparaat dat bloeddruk meet op centrale en openbare punten, zoals bij een supermarkt, en steeds op andere plekken in het land staat
  • Team Life App: samen met andere mensen in de omgeving wordt gezond eten en bewegen gestimuleerd als stok achter de deur
  • Team Smart Brush: een tandenborstel die saturatie en hartslag meet. Na twee minuten kleurt de tandenborstel groen (goed) of geel (niet zo goed) en krijgt de gebruiker terugkoppeling van het resultaat via een applicatie
  • Team Kloppend Hart: kinderen wordt geleerd hoe belangrijk het is om gezond te eten en te bewegen door middel van diverse spelletjes
  • Team Het Hart is Het Leven: een Virtual Reality-bril die je meeneemt op reis door het lichaam zodat gebruikers zelf kunnen ervaren hoe hart- en vaatziekten eruitzien en wat er gebeurd

De finale vindt plaats op 16 mei 2017 tijdens de Dutch Technology week. In die week bepaalt de jury welk team de finale wint.