Bron: VICE
Bron: VICE

“Er is maar één oplossing en dat is dat het gewoon ophoudt. Iedereen is beter af als het gewoon gebeurd is.” Stel: je lijdt psychisch zo erg dat je dood wil, is er dan iemand die je bijstaat? Wordt een euthanasiewens dan goedgekeurd? In ‘Too Young To Die’, de nieuwste documentaire van VICE, hoor je de doodswens van drie jongeren.

Een jaar lang heeft Gwen Pol, de beeldschone presentatrice van VICE, deze jongeren op de voet gevolgd. Opmerkelijk is dat de jongeren die euthanasie wensen allemaal jonge vrouwen zijn. De documentaire laat zien hoe Nederland en België omgaan met euthanasie onder jongeren door middel van deze drie verhalen.

Pol speelt een opvallende rol in de documentaire. Hoewel haar mening niet belangrijk lijkt te zijn komt zij toch in elk shot naar voren. Zij spreekt met Nadia, Amy en met de ouders en het vriendje van Maud. Maud kreeg geen euthanasie en koos erg genoeg voor een andere uitweg: zelfmoord. Wanneer haar ouders het audiofragment afspelen waarin Maud huilend haar laatste noodkreet laat horen, voel je de akelige kriebels over je rug en tranen in je ogen. Je voelt medeleven en respect voor haar ouders, maar ook ergens onbegrip voor deze wens. Zo jong en dan geen andere uitweg zien dan de dood, is dat normaal?

Bron: VICE
Bron: VICE

Frank Koerselman, gepensioneerd psycholoog, vindt van niet. Hij is sterk tegen euthanasie. ‘’Je mag best over je doodswens spreken, maar een psycholoog hoort je hier niet bij te helpen.’’ Doordat de verschillende meningen worden afgewisseld blijf je nadenken over deze kwestie. Of wij nu wel of niet moeten zorgen dat jongeren makkelijker euthanasie krijgen is een vraag die centraal staat in deze documentaire. Als zij zo erg lijden kun je je wel verplaatsen in het feit dat het beter voor hén is, maar als we kijken naar hun naasten vraag je je af of het inderdaad wel een goede uitweg is.

Bron: VICE
Bron: VICE

Pol zelf lijkt hier ook nog niet over uit te zijn en vindt het moeilijk zich in de jongeren te verplaatsen. Meerdere malen komt zij sprakeloos in beeld, op zoek naar woorden die omschrijven hoe heftig de uitspraken van deze jongeren zijn. Het vriendje van Maud komt al vroeg aan het woord en zet de kijkers aan het denken. “Als het ertoe leidt dat een dierbare van jou voor de trein springt in plaats van euthanasie, wat heb je dan liever?”

Bron: VICE
Bron: VICE

Het begrip voor Mauds doodswens is groot. Niet alleen vanuit haar vriendje, maar ook vanuit haar ouders en vriendinnen. Zij vertellen dat het voelde alsof ze twee personen hebben gekend. Zij kenden haar ook als een vrolijke meid, een feestbeest. Vanuit hier maakt de documentaire een mooie overstap naar het verhaal van Nadia. Zij heeft juist veel vrienden verloren door het uitspreken van haar doodswens en wil alleen met haar artsen zijn wanneer de euthanasie wordt uitgevoerd. Haar laatste wens wordt geaccepteerd, maar het onbegrip vanuit Pol is duidelijk te merken. “Het idee dat zij daar zo meteen helemaal alleen heen gaat en dat daar alleen artsen bij zullen zijn… Dat vind ik vooral echt heel erg verdrietig.”

Amy heeft al eerder haar goedkeuring voor euthanasie gekregen. Wat opvalt is dat zij hierdoor haar euthanasie heeft uitgesteld. “Op het moment dat ik die papieren in handen had, heb ik niet meer aan zelfmoord gedacht.” Het lijkt een soort geruststelling te zijn voor haar dat zij dood kan wanneer ze hier zelf voor kiest.  Pol stelt dat dit vaker het geval is en dat het helpt door te luisteren naar deze jongeren. Euthanasie onder jongeren blijft een lastige kwestie en wordt niet altijd goedgekeurd. Als het wel wordt goedgekeurd betekent dit dus niet altijd dat jongeren hier ook voor gaan, zoals we zien bij Amy.

Bron: VICE
Bron: VICE

EINDOORDEEL

De documentaire is meeslepend, de verhalen zijn oprecht. Hoewel je jezelf meerdere malen kan afvragen of Gwen Pol nu echt iets toevoegt aan deze documentaire, is zij een mooie verschijning dat het kijken iets minder verdrietig maakt. Het kijken van deze docu is zeker een aanrader, maar zorg dat je in een goede bui bent want je kan emotioneel geraakt worden.

Bekijk hieronder de documentaire.