Heb jij altijd al vanuit je luie stoel willen debatteren met mensen die een andere politieke voorkeur hebben? Om de huidige informatiebubbel te doorbreken besloten een aantal jonge initiatiefnemers dit door middel van politieke speeddates op de website waaromkiesjij.nl mogelijk te maken.

Veel Nederlanders vergaren hun nieuws telkens via dezelfde kanalen, bijvoorbeeld via Facebook. Dit is gevaarlijk, Dit geldt ook voor nieuwsberichten. Wanneer jij bijvoorbeeld artikels liket die zeggen dat zwarte piet niet racistisch is, zal je geen artikels te zien krijgen die juist het tegendeel beweren. Hierdoor krijgt men weinig tot geen tegenovergestelde meningen te zien dan die ze zelf hebben.

Sem Houben, een van de initiatiefnemers, vindt het belangrijk dat niet alleen Den Haag, maar alle Nederlanders kunnen discussiëren over politieke kwesties. “Wij hebben politieke diversiteit hoog in het vaandel. Een website is natuurlijk automatisch aantrekkelijk voor jongeren, maar we willen juist dat mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen met elkaar in gesprek gaan.”

Op de website kun je binnen dertig seconden met iemand in debat zijn. Je vult je naam en een korte beschrijving over jezelf in, selecteert je politieke voorkeur en de site zoekt voor jou een gesprekspartner met een andere politieke voorkeur.

Ik nam de proef op de som en probeerde de site zelf uit. Dit resulteerde in een aantal inhoudelijke politieke gesprekken, maar zoals op ieder openbaar netwerk zijn er mensen die een ander doel voor ogen hebben. “Wij kunnen niet meekijken met de gesprekken”, vertelt Sem Houben. “Wij vinden het heel belangrijk dat de gesprekken een op een blijven. Mensen moeten het recht hebben om hun politieke voorkeuren privé te houden.”