Eindhoven is de op drie na grootste stad van Nederland, maar een echte studentenstad is het niet. Toch zijn er genoeg plekken in de lichtstad waar de mensen graag willen wonen. Onder jongeren is dat met name op Strijp S en omstreken. Met name de moderne, industriële en centrale ligging zijn de belangrijkste redenen voor de populariteit. Daarbij is ook de levendigheid een belangrijke factor.

De jongeren op Strijp-S wonen voornamelijk in zogenaamde lofts. Dat het gebied zo populair is onder jongeren, wordt duidelijk uit cijfers van eindhoven.buurtmonitor.nl. In 2015 was ruim driekwart (78,2%) van de bewoners tussen de 20 en 34 jaar oud, tegenover 24,6% in de rest van Eindhoven.

Gezinnen nestelen zich liever verder van het centrum af. De wijk Blixembosch springt er voor ouderen en jonge gezinnen uit. De reden voor de populariteit is het gevoel om in de stad te wonen, maar toch heeft het een dorps karakter en ligt het vlakbij een buitengebied. Ook is het voor forensen eenvoudig bereikbaar, dankzij de ligging aan diverse snelwegen. Blixembosch is opgedeeld in diverse wijken, zoals de Franse, Italiaanse, Engelse en Amerikaanse.

Zie hieronder de foto-impressie van Eindhoven, met in het bijzonder Strijp S en de zojuist genoemde ‘buitenlandse’ wijken. In de Franse en Engelse wijken zijn de straatnamen vernoemd naar schrijvers, zoals de ‘Victor Hugolaan’ en ‘Shakespearelaan’. In de Italiaanse wijken worden de opera’s vereerd, zoals Atilla, terwijl in de Amerikaanse wijk musici centraal staan. Een voorbeeld hiervan is de ‘Ella Fitzgeraldlaan’. Ook het Sprookjesbosch, een andere wijk in Blixembosch, is met straatnamen als ‘Roodkapje’ een bekende en opvallende buurt.

Dat de stad Eindhoven in het algemeen is gegroeid op het gebied van aantrekkelijkheid, wordt duidelijk uit onderzoek van Atlas voor gemeenten. Waar in 2006 Eindhoven te vinden was op de 25e plek, was dat tien jaar later op de twaalfde plek. Eindhoven kan niet tippen aan Amsterdam (1) en Utrecht (2) maar staat wel vijf plekken boven Rotterdam (17). Zodoende hoeft de grootte van een stad dus niet te betekenen dat het automatisch aantrekkelijker is. Zie het plaatje hieronder hoe dat zit voor alle gemeentes.

Bron: Atlas voor gemeenten (2016)