Het maken van boerenkaas is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. ‘Alle boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de lijst van de grond te krijgen’, schrijft het Kenniscentrum.

‘Boerenkaasmakers zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets wat ze dóór willen geven.’

Eigentijds
‘De traditie gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar’, gaat het artikel verder. Het maken van boerenkaas wordt eigentijds gehouden door de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid.

Ambachtelijk
Het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas is dat bij boerenkaas de melk niet verhit wordt. Ook kan het vetgehalte variëren. Natuurlijk is de boerenkaas ook meer ‘ambachtelijk’, doordat het grotendeels met de hand wordt gemaakt.

Nieuwsredactie sprak met boerenkaasmaker Joris Mathijssen van kaasboerderij Mathijssen uit Udenhout.