De IJslandse premier Guðni Jóhanneson is ‘fundamenteel tegenstander’ van de pizza Hawaii en wil het gerecht verbieden. Ananas hoort volgens hem niet op een pizza. Ook in Tilburg wordt er zo gedacht over fruit op een pizza.

Op Facebook verklaart Jóhanneson dat hij niet de macht heeft om wetten te maken die ananas op pizza verbieden. “Presidenten horen geen absolute macht te hebben. […] In zo’n land zou ik niet willen leven.” Jóhanneson is meer voorstander van zeevruchten dan van tropische vruchten op zijn slice.

Italiaans thema
Bij Vapiano Tilburg, die pasta’s, salades en pizza’s verkoopt, staat de pizza Hawaii níet op de menukaart. “Omdat de pizza Hawaii Amerikaans is, verkopen wij die niet’’, laat de keten weten aan Nieuwsredactie. “We zijn wel een beetje een fastfoodketen, maar we willen toch de titel van de fast Italian. Het draait bij ons om het Italiaanse thema en die willen wij in ere houden.”

Combinatie
“Het fruit samen met het vlees is gewoon geen goede combinatie”, vindt de Italiaanse Diego, die bij Vapiano Tilburg werkt. ‘’Ik hou écht niet van ananas op pizza. Maar ja, er zijn mensen die het lekker vinden en mensen die het níet lekker vinden.” Ondanks dat Vapiano Tilburg de pizza Hawaii niet verkoopt, vindt Diego niet dat ‘ie verboden moet worden.