Door: Laura van der Leest en Demi Rothof

Carnaval in Den Bosch belooft dit jaar, zoals elk jaar, weer een groot feest te worden. De stad is momenteel in volle voorbereiding voor de feestweek. Het Bossche carnaval was al eerder in het nieuws, toen er een facebookrelletje ontstond nadat een La Place filiaal in de stad het woord “Alaaf” gebruikte in een advertentie. Dat woord zeg je namelijk niet in Oeteldonk.

Het carnavalsfeest wordt door het hele zuiden van Nederland gevierd en elke plaatst heeft eigen tradities en gebruiken. Den Bosch is een van de meest aparte gevallen van de carnavalsregio. Hier zeg je geen “alaaf”, verkleden doe je niet en de prins komt niet eens uit de stad zelf. Het toneelspel van Oeteldonk is een geval apart.

Wij hebben een bezoek gebracht aan het Oeteldonks Carnavalsmuseum om de geschiedenis van het carnaval in te duiken. Bekijk onze video hier:

Van Den Bosch naar Oeteldonk

Carnaval is een feest dat zich vooral op straat afspeelt. De week van te voren staat de stad al op zijn kop. Kroegen worden bevoorraad, zijn bezig met het ombouwen van het terras en de straten worden versierd. Hoe ’s-Hertogenbosch langzaam wordt omgetoverd in Oeteldonk, kun je zien in een virtuele stadswandeling.

Clubs

Oeteldonk zou Oeteldonk niet zijn zonder carnavalsclubs. Het hele dorp telt er om en nabij 164. De oudste, nog bestaande club is de Piccolo, opgericht op 11 november 1921. De club telt 28 muzikanten, plus aanhang. De drijvende regelkracht achter de club is de secretaris, Francis Hartsuijker. Zij is ervan overtuigd dat Oeteldonk niet zonder clubs zou kunnen. “Veel leden van clubs dragen ook op een andere plek hun steentje bij aan Oeteldonk.” Niet alleen houden clubs het feest dus draaiende, zonder hen zou er alleen geluid uit de kroegen komen. En live muziek is héél belangrijk in Oeteldonk volgens Francis. Want dat zorgt voor het gevoel: “Op zondagmiddag start carnaval eigenlijk met de onthulling van Knillis, de oprichter van Oeteldonk. Er staan dan tientallen clubs die met z’n allen één nummer spelen, dan staat ‘t kippenvel op je armen!”

Wat het Oeteldonkse carnaval nou zo speciaal maakt? “De gezelligheid natuurlijk! En wij spelen een heel spel, zo gaat dat niet andere dorpen.” Volgens haar is het dus het spel wat Oeteldonk zo apart maakt. Het gevoel wat dit geeft, zit er bij iedere Oeteldonker diep ingebakken. Zo vertelt ze dat haar vader, na het bekijken van wat filmpjes van vorige jaren, besloten heeft tóch carnaval te gaan vieren. En dat terwijl hij aan het revalideren is na een heftig ziekbed. “En hij is tachtig he! Dàt is nou Oeteldonk: mee willen doen, wat er ook gebeurt.”

“Ut Gevûûl”

In Oeteldonk spreekt men van het “gevûûl”, oftewel het gevoel. Carnaval vieren in deze stad is een bepaalde ervaring die je alleen herkent als je meedoet. Maar hoe is het eigenlijk om mee te doen als je niet uit Den Bosch komt? Zijn deze “buitenlanders” eigenlijk wel welkom?

En hoe ziet carnaval er dan uit voor zo’n club? De Piccolo start vrijdagavond, “traditiegetrouw in het bejaardenhuis. Die mensen vinden het geweldig dat de muziek naar hen toe komt.” De zaterdagavond brengt de club steevast door in de tent op de Parade, die je ook kunt zien in de fotoreportage hierboven. “En op zondag begint ‘t echt. ‘s Ochtends gaan we dweilen van kroeg naar kroeg, dan dus Knillis onthullen en ‘s avonds weer dweilen. Niks spectaculairs,  maar wel heel gezellig!” Maandag en dinsdag zijn de langste dagen, vertelt Francis. Ze verzamelen dan om 11 uur ‘s ochtends en gaan door tot ongeveer 2 uur ‘s nachts. “Er zitten mensen bij de club in de leeftijd van 16 tot 76, en die gaan allemaal mee!”