De Efteling gaat uitbreiden, wat een feest! Heuujj! Maar het is niet voor iedereen een feest. De Efteling had in 2015 bijna 4,7 miljoen bezoekers. Leefbaar Kaatsheuvel, een burgerinitiatief voor –je raadt het al- een beter leefbaar Kaatsheuvel, is bang dat de overlast van geluid en verkeer te groot wordt. Gemeenteraadslid Richard de Kort en Peter Horvers van Leefbaar Kaatsheuvel, vertellen hier meer over.

Door: Sanne de Viet & Jacco Rubenkamp

Richard de Kort benadrukt wel dat het geluidsoverlast binnen ‘de wettelijke normen’ ligt. Meneer Horvers stelt het omgekeerde: “De Efteling heeft genoeg mensen om die sluiproutes te weten, zodat het precies krijgt wat het wil.” En dat is niet even makkelijk voor iedereen. De gemeente is blij met de Efteling, want zoveel toerisme in de gemeente is goed voor de economie. Toch moet Loon op Zand rekening houden met geluids- en parkeeroverlast. Dat zorgt dat ze in een benarde situatie zitten.

Daar komt bovenop dat de Efteling heeft nog nooit eerder zo’n grote uitbreiding gehad. Toch heeft het park sinds de opening al een hoop bijgebouwd.

De Efteling wil graag elk jaar een attractie bouwen, maar de Efteling raakt vol. En, door alsmaar attracties bij te bouwen, komt er natuurlijk ook meer volk naar de Efteling, wat ook geluids- en verkeersoverlast vergroot. Femke van Es, woordvoerder van de Efteling, legt verder uit hoe het park overlast minimaliseert.

Efteling interview from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Verder voegde Van Es nog toe dat Kaatsheuvel en Loon op Zand erg trots zijn op de Efteling: “Wat ik wel eens zie is dat mensen in de omgeving altijd een beetje boos worden als er iets slechts over de Efteling wordt geschreven. Het is toch ook een beetje hun bedrijf.”