Nederland wordt het startupland van Europa. Dat zegt startupambassadeur Prins Constantijn. Wat maakt een start-up in Brabant succesvol?

 In aanloop naar de landelijke verkiezingen publiceert hij het startupmanifest met elf actiepunten waar het kabinet aan moet werken. Het manifest gaat onder andere in op de handelsmissies naar internationale startup-events en de versoepeling van regelgeving voor nieuwe technologieën.

Iemand die een aantal jaar geleden is begonnen met zijn eigen start-up is journalist Bas van Duren. Wij spraken Bas op zijn kantoor in het centrum van Tilburg.

Bureau Bijspel from De Nieuwsredactie on Vimeo.

De provincie Noord-Brabant startte twee jaar geleden Brabant Start. Het project is een platvorm waar lokale-en regionale startersinitiatieven elkaar vinden, versterken en verbinden. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals kennismakingsbijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten, kennisworkshops en bijeenkomsten voor lokale politici en overheden. Starterslift, een stichting dat ondernemers helpt met het opzetten van startups, is ook aangesloten bij Brabant Start. Arjan van Korpel, werkzaam bij Starterslift vertelt over startups.

Starterslift is een bedrijf dat zich richt op het ondersteunen en begeleiden van ondernemers die een succesvolle start-up willen oprichten. ‘’We zorgen voor netwerken, adviseurs en ondernemers. Voor alles wat je nodig hebt om je bedrijf te optimaliseren kun je bij ons terecht.’’ Het gaat hierbij puur om het helpen van ondernemers. ‘’Wat wij als bedrijf willen leren is dat het draait om luisteren. Het gaat niet om familie, vrienden of docenten. Deze mensen zullen je altijd ondersteunen bij je eigen concept of idee.’’ Volgens Arjan van Korpel gaat het om de klant die je product of dienst uiteindelijk wilt kopen. Als de klant positief denkt over een product of dienst zal dit bijdragen aan een succesvolle start-up. ‘’Het draait immers om de klant.’’

Studenten of jonge ondernemers richten zich meestal op het maken van een enquête. Hier draait het niet om.  Volgens van Korpel gaat om persoonlijk contact. ‘’Ga met de klant om de tafel zitten en bespreek direct je concept. Hierdoor krijg je een eerlijk en direct beeld van de wensen van de klant.’’

De provincie Noord-Brabant wil zichzelf op de kaart zetten als een toegankelijke regio waar iedereen de kans krijgt om een succesvol ondernemer te worden zegt Arjan van Korpel. ‘’Je krijgt in deze regio sneller een kans omdat de gemeentes en provincie een betere en toegankelijke manier aanbieden. Het gaat hierbij niet om een zak geld. Waar het wel om draait, is een gestructureerde begeleiding.’’

‘’Ondernemers die binnen starterslift beginnen, krijgen een goede basis en kennis van het ondernemerschap. Als je goed voorbereid te werk gaat dan bereik je veel meer. Starterslift is in dat opzicht innovatief mede omdat we de methodiek goed toepassen. Ook gaan we vaak in gesprek met ondernemers om zaken op elkaar af te stemmen. ‘’

De kennis die bijvoorbeeld Starterslift biedt is bij veel beginnende ondernemers onbekend. Zie hier daarom de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een start-up.