Het jaarlijks terugkerend evenement van het Factorium (instelling voor kunsteducatie) in Tilburg was ook dit jaar weer een groot succes, aldus Karen Broekhuis, hoofd cursussen en onderwijs. De Tilburgse instelling organiseerde het evenement om mensen kennis te laten maken met het Factorium en wat de instelling allemaal aanbiedt aan toekomstig leden.

Het Factorium organiseert twee keer per jaar dit soort festivals, de winter editie is voornamelijk om mensen kennis te laten maken met de diversiteit wat het Factorium biedt. “Op dit moment zijn we niet actief bezig met nieuwe inschrijvingen, maar in september is dit vaak wel zo”, zegt Karen Broekhuis, hoofd cursussen en onderwijs. De open dag in september zorgt meestal wel voor veel leden. Dat de winter editie veel mensen naar het gebouw brengt is wel duidelijk. Dat er veel jonge ouders met hun kinderen aanwezig zijn valt wel op vindt Broekhuis. 

Het gebouw aan de Bisschop Zwijssenstraat in Tilburg is niet versierd, maar je ziet wel dat er iets te doen is. Groepjes mensen lopen in en uit het gebouw en zijn erg enthousiast, dat is wel te zien aan hun gezichtsuitdrukkingen. Zodra je via de hoofdingang bij de aula binnenkomt is het hartstikke druk. Overal schreeuwende kinderen, ouders die uitgeput op een stoel of trap zijn gaan zitten met een drankje en het personeel van het Factorium die het programma uitdeelt aan de bezoekers. Het is een gratis festival, wat natuurlijk ook wel meespeelt aan het aantal bezoekers. Links van de aula staat een bar en een kleine snoepkraam waar je snoepjes en popcorn kunt halen, meteen naast de snoepkraam is de Factoriumzaal waar de hele dag door optredens zijn in  veel kunst-, en cultuurgenres.

Je kunt de trappen oplopen en bij sommige lokalen zijn er workshops en kleine optredens. In de gangen galmt al het geluid door elkaar, van drumsolo’s tot klassieke muziek. Beneden in de kelder staat een bandje dat optreedt: One 4 You, veel mensen hebben zich al verzameld in het kleine lokaal wat ervoor zorgt dat het alleen maar benauwder is. Kinderen zitten op de grond terwijl de ouders en grootouders staan en naar de band kijken. De kleurlampen staan op een zacht volume wat ervoor zorgt dat er een warme sfeer hangt.

Zodra je door de kelder loopt zijn daar ook weer diverse lokalen beschikbaar voor workshops, zo staat er in een van de lokalen een drumstel voor volwassen en een kinderdrumstel. Twee kinderen zitten als een stel losgeslagen kleuters te hengsten op de vellen en de cymbals van de drumstellen. Dit zorgt natuurlijk voor veel herrie, maar dat vinden ze geweldig. In het lokaal ernaast staan een aantal piano’s, keyboards en zelfs een tafel met dwarsfluiten en klarinetten.

In de Factoriumzaal zijn ieder half uur zang-, dans en theateroptredens. De zaal zit bij het dansoptreden afgeladen vol en het publiek doet enthousiast mee wanneer de rolstoeldansers vragen om mee te klappen op de muziek. Verder zijn er ook nog optredens van diverse leeftijdscategorieën, zowel gecombineerd als solo. Tijdens de optredens verveel je je geen minuut, van klassiek tot pop, van jong tot oud treden op en spelen af. Dit geeft ook weer aan dat het Factorium niet alleen een instelling is voor kunsteducatie.