Nog een paar uur en dan ontploffen in het zuiden van ons land de confettikanonnen, worden de rare kostuums uit de kast getrokken en begaat vrijwel iedereen volgens vooroordelen een slippertje. Maar hoe zit dit nou in het echt? 

Enkele dagen geleden verscheen er op feestkleding365.nl ‘het grote carnavalsonderzoek van 2017’. In dit onderzoek beweert de kledingwinkel dat een ‘maar liefst’ tien procent van de feestvierders tijdens carnaval weleens vreemd is gegaan. Komt dit nou echt door het feest carnaval of wordt het allemaal wat overdreven? Volgens Jose Cabrera, onderzoeker van ‘Het Carnavalsonderzoek 2017′, is vreemdgaan wel echt iets wat bij carnaval ‘hoort’. ‘’Volgens mij is het geen vooroordeel dat mensen veel zuipen en vreemdgaan’’, vertelt Cabrera. ‘’Zoenen met carnaval gebeurt altijd wel, ik zie het altijd om mee heen.’’

Carnavalsexpert Rob van de Laar houdt zich al veertig jaar bezig met het volksfeest. Hij vertelt of hij het feest op dezelfde manier ervaart als de onderzoekers.

De onderzoekers komen zelf (op één na) geen van allen uit Brabant. Toch gaan ze allemaal bijna alle dagen carnaval vieren. ‘’In Brabant, en dan vooral Breda en Den Bosch, komen er heel veel mensen van boven de rivieren’’, zegt Cabrera. ‘’Hierdoor is het meer echt een feest of festival geworden dan carnaval zoals het van oudsher bedoeld is.’’ Volgens Cabrera gaat het er in Limburg anders aan toe. ‘’In Limburg moet je weten wáár je moet zijn en op welk tijdstip. Ook wordt in Limburg vooral overdag gefeest, in tegenstelling tot in Brabant. Er hangt gewoon een lossere sfeer in Brabant.’’

Dat er tijdens carnaval een losse sfeer hangt kan ook Irene Stengscultuuronderzoekster van het Meertens Instituut, beamen. Het hekelt Stengs dat er veel vooroordelen zijn rondom het feest. ‘’Deze vooroordelen komen van beide kanten’’, vertelt Stengs. ‘’Niet-carnavalvierders verwachten dat iedereen tijdens de carnavalsperiode ongelooflijk veel zuipt en vreemd gaat.’’ Maar de mensen die wel gaan carnavallen hebben volgens Stengs ook een beeld van ‘mensen van boven de rivieren’. ‘’Zij denken juist weer: ‘Die Hollanders komen hier allemaal naar toe om zich vol te zuipen, maar zo werkt dat hier niet. Carnaval is veel meer dan alleen feesten. Wij zijn toegewijd aan onze carnavalsverenigingen en alles wat daarbij komt kijken’.’’ Stengs stelt dat er ook nog nooit echt onderzoek is gedaan naar vreemdgaan buiten carnaval om. ‘’Dus je kan wel zeggen dat er met carnaval redelijk wat mensen vreemdgaan, maar misschien is dat op een ‘normale’ stapavond wel veel meer.’’ Stengs is het dus helemaal niet eens met Cabrera. ‘’Je kan echt niet zeggen dat door carnaval mensen vreemdgaan. Waarschijnlijk ligt het gewoon aan de drank, maar dat heb je buiten carnaval ook.’’