De laatste plaats, dat is waar ADO Den Haag staat in de Eredivisie. Achttiende van de achttien. Hoe kan het dat deze, normaal gesproken, middenmoter op de rand van de afgrond staat?

Door: Sara Simons en Lars van Mil

Voordat we gaan kijken naar de eventuele redenen waarom het zo slecht gaat, gaan we eerst kijken naar de geschiedenis van ADO Den Haag, want zo beroerd is deze nog niet.

De jaren die niet in de grafiek staan, speelde ADO in de Jupiler League.

Vechtvoetbal

Jim van der Deijl, ADO-watcher voor Omroep West, verwacht dat ADO volgend jaar weer gewoon in de Eredivisie zal spelen. ‘Ik denk niet dat ADO gaat degraderen. Absoluut niet. Het begon goed dit jaar, met tien punten uit vier wedstrijden. Toen werd er echt gedacht, we gaan niet degraderen dit jaar. Het is fout gegaan nadat ze met 1-3 van Feyenoord verloren.’

Volgens van der Deijl wilde vorige trainer Zeljko Petrovic niks weten van alle basisprincipes, terwijl daar het voetbal op rust. ‘Op het moment dat het even niet lekker gaat, moet je terug kunnen vallen op de basis. Dat wilde Petrovic niet. Daarom ben ik van mening dat de Fons (Groenendijk, nieuwe trainer, red.) een goede aanwinst is. Hij beschikt weer over spelers die geblesseerd waren en hij zet spelers weer op hun eigen plek. Duplan, bijvoorbeeld, die heeft hij weer op linksvoor gezet. Daar is hij gewoon beter. Als ADO haar eigen voetbal, vechtvoetbal, speelt de komende elf wedstrijden, dan gaat de club niet degraderen.’

Ook zijn er vele spelers weer terug van blessureleed. Zo zijn Meijers, Melone en Havenaar weer wedstrijdfit en heeft Groenendijk van keeper gewisseld. De nieuwe trainer begint juist weer bij de basis en laat zijn mannen een enorme inhaalslag maken op conditioneel gebied.

Dat niet alleen van der Deijl blij is met de trainerswissel, blijkt uit het interview met een speler van ADO, Tyronne Ebuehi.

Voor altijd ADO-supporter

Als een club laatste staat, hebben ze de steun nodig van de supporters. Dat is dus bij ADO geen uitzondering. Wij spraken met ADO-supporter Harm.