Door Iris van der Heijden en Emma Derksen

Een prachtig meisje in een modemagazine. Met haar mooie designerkleding kijkt ze je strak aan.  Er is alleen één ding, ze lijkt niet ouder dan achttien. Grote kans dat ze dat ook niet is.

Er zijn tegenwoordig veel jonge modellen. Bij het programma ‘Hollands Next Topmodel’ zitten kandidaten van zestien jaar. Dan zit je nog op de middelbare school, of kom je er net vanaf. Hoe combineren deze jonge modellen hun werk met school? Is dat wel te combineren of is het een verloren strijd?

In die periode begin je je leven op te bouwen. Je begint met je studie, bent bezig met wat je later wil worden. Volgens sommige modellen is dit niet te combineren. Topmodel Estella Brons stopte met haar studie toen ze achttien was om zich op haar modellencarrière te richten. Het ene model reist van Londen naar Madrid, terwijl andere modellen minder hectisch werken en tegelijkertijd een studie volgen. Het ligt er aan wat je in de toekomst wil zijn en doen.

Jong beginnen

Op de site van Vogue kun je bij sommige Nederlandse modellen zien hoe oud ze zijn geweest toen ze zijn begonnen met het modellenwerk. Hier een paar op een rijtje:

Estella Brons – Zij werd al gescout toen ze zestien jaar oud was, maar brak pas echt door toen ze achttien was.

Roos Abels – Toen ze veertien was bevond ze zich al tussen andere grote supermodellen.

Estelle Boersma – Zij was zestien toen ze meeliep met een campagne voor een groot modeontwerper.

De modewereld houdt zich vast aan het motto: hoe eerder je begint, hoe beter het is voor je carrière. Volgens Dutch Model Event is de gewenste leeftijd voor meisjes tussen de veertien en negentien jaar. Voor jongens ligt deze leeftijd wat hoger, namelijk vanaf achttien jaar.  Dutch Model Info geeft zelfs het advies om als beginleeftijd dertien jaar te stellen. Er zijn natuurlijk ook oudere modellen maar jong beginnen is beter voor je carrière.

Sommige bekende modeontwerpers, zoals Micheal Kors, laten in eerdere interviews weten dat de leeftijd van jonge modellen een probleem is. Hij zegt dat we die meiden eerst een kans moeten geven om normaal op te groeien.

Heb je soms last van die eeuwige onderkin op foto’s? Of altijd die boer-met-kiespijnlach? Dan zijn er hier nog een paar tips om zelf ook leuk op de foto te staan: