Door Elise den Hertog & Kelly Rademakers

Het is de nieuwsredactie opgevallen dat heel wat van onze collega’s geen journalistieke achtergrond hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Eva Jinek, een van de bekendste vrouwelijke journalisten van het land. Zij heeft geen journalistieke studie gevolgd maar staat toch aan de top. In plaats van journalistiek heeft Jinek Amerikaanse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden gestudeerd.

Ook geen onbekende in ons vak: Rob Wijnberg, oprichter van het journalistieke platform De Correspondent. Hij bewandelde, net zoals Jinek, niet het pad van de journalistieke studie, maar studeerde Filosofie aan de universiteit in Amsterdam.

Hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, heeft het ook ver geschopt in ons werkveld. Hij heeft Ruslandkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft net zoals Jinek en Wijnberg geen journalistiek gestudeerd.

Specialisatie

Wat opvalt is dat ze bijna allemaal een universitaire studie hebben gevolgd. Is specialisatie dan zo belangrijk en heeft het dan nog wel zin om de studie journalistiek te volgen? Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villa Media heeft zelf wel journalistiek gestudeerd. Daarna was hij begonnen aan Bestuurskunde in Amsterdam maar heeft deze niet afgemaakt. Enkele weken geleden is hij begonnen aan de master Media Innovatie.

Jezelf specialiseren in dit beroep is volgens de hoofdredacteur erg belangrijk. “Een journalist moet zichzelf de vraag stellen: ‘waar kan ik bijzonder in zijn en waar kan ik iets toevoegen?’, het antwoord dat volgt zorgt ervoor dat jij zelf leuker werk vindt. Als je de toegevoegde waarde vindt die jij kan bieden, kom je uit op je specialisme. Als je doet wat de rest doet, ben je saai. Bovendien is die markt al vol.”

Journalistiek is volgens Rogmans al een specialisatie op zich. “Je wordt geen bakker.” Maar binnen het vak specialiseren is dus geen slecht idee. Het kan, volgens Rogmans, wel een meerwaarde hebben als je ergens in gespecialiseerd bent. “Op een redactie hebben ze niet zomaar een voorkeur. Ze kijken natuurlijk naar de benodigde eisen. Soms kan een opleiding journalistiek minder relevant zijn en willen ze net wat extra’s.”

Studie bepalende factor?

Eindredacteur bij Omroep Venlo Thijs Pennings kijkt wel naar de achtergrond naar de studie die een kandidaat heeft gevolgd. Het is volgens hem echter niet per se de bepalende factor. “Het ligt natuurlijk ook aan wat we zoeken en wat voor persoon het is.” Luister hieronder naar wat de eindredacteur nog meer te zeggen heeft over het hebben van een journalistieke achtergrond.

Belang van diploma

Maakt het uit als je geen studie journalistiek hebt gedaan of afgerond? Journalisten Bas van Duren en Bram Steenbeek bewijzen dat het allebei kan. Bas heeft de opleiding elf jaar gedaan maar is uiteindelijk gestopt, Bram is vorig jaar afgestudeerd. Ondanks dat de ene een diploma heeft en de andere niet zijn ze allebei succesvol in de journalistiek. Zo is Bas zijn eigen start-up Bureau Bijspel. begonnen waar Bram ook bij zit en nemen ze samen het roer over bij Tillywood magazine.

Start-ups

Maar hoe belangrijk is het eigenlijk om een journalistieke achtergrond te hebben als je iets voor jezelf wil beginnen? “Wat belangrijk is als je een start-up gaat beginnen is dat je heel goed weet wat je doel is met je start-up”, vertelt Maritte Braspenning, eigenaar van Maritte Braspenning & Partners, “je moet weten wat je wilt bereiken en wie je wilt bereiken.” Of daar een journalistieke achtergrond voor nodig is, is dus de vraag.

Maritte Braspenning geeft al vijftien jaar lang presentatie- en mediatrainingen. Zij denkt dat de brede algemene ontwikkeling, interesse in de wereld en je voor de mensen om je heen interesseren is minstens zo belangrijk is als een journalistieke opleiding. “Goed kunnen analyseren en het leuk vinden om andere te informeren is net zo veel van belang.”