Een derde van de cellen in Nederland is niet gevuld. Dit kost de staat, volgens minister Van der Steur, bakken met geld en daarom is gekozen om weer een aantal gevangenissen te sluiten. Maar wat gebeurt er met deze gigantische leegstaande gebouwen? In verschillende steden in Nederland zijn er nu creatieve oplossingen gevonden.

Gevangenis te koop

Alle rijks panden zijn bij het Rijksvastgoedbedrijf in beheer. Dit zijn in principe de gebouwen die een doel hebben voor het rijk. Frank Wassenaar, woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, denkt dat de gesloten gevangenissen snel een nieuwe bestemming zullen krijgen: “De Gevangenis in Haarlem is nu voor 6,4 miljoen verkocht. Hier komt binnenkort studentenhuisvesting en een deel van de Universiteit in.”

Wassenaar gaat er van uit, nu de economie weer aantrekt, dat de gebouwen snel aan projectontwikkelaars verkocht zullen worden. “Als gevangenissen leegstaan gaan wij met de gemeente in gesprek over de toekomst van zo’n pand. We proberen altijd te zorgen dat de gevangenis geen belemmering, maar een onderdeel van de stad wordt. De Bijlmerbajes zit nu bijvoorbeeld gevuld met vluchtelingen en in Rotterdam kunnen mensen binnenkort gaan wonen in de oude Noordsingelbajes.”

Rijksmonumenten

Wanneer er niet direct een koper wordt gevonden, dan kan een cellencomplex verhuurd worden. Dat is nu in Breda gebeurd. De koepels die in Breda en Haarlem als bajes fungeerde, zijn volgens Wassenaar lastiger te verkopen: “Bij dit soort rijksmonumenten spelen er meerdere dingen mee: deze kun je niet slopen of rigoureus verbouwen. Bij de modernere gevangenissen kan dit wel.”

Toch vinden veel bedrijven en organisaties het interessant om zich in een oude gevangenis te vestigen. “De ruimtes ademen geschiedenis”, vertelt Iwan van der Heijden, die met zijn bedrijf in de koepel gevangenis zit. Ben jij benieuwd naar de historische sfeer waar Iwan het over heeft? Klik dan op het linkje hieronder.

In totaal zijn nu achttien gevangenissen gesloten en hier komen er de komende jaren nog twaalf bij. Klik op een van de gesloten gevangenissen, die hieronder aangegeven staan, en zie de nieuwe bestemming.